Criança respectuosa: mites i realitats

Dissabte passat vaig tenir el plaer de fer un taller amb famílies sobre criança respectuosa en col·laboració amb LactaMater.

Criança respectuosa. Mites i realitatsÉs un concepte que s’ha fet i es fa servir de manera tramposa, emprant-lo per designar maneres de fer bastant discutibles que, òbviament, no tenen res a veure amb la criança respectuosa.

Això, d’una banda, ha portat a unes famílies a oposar-s’hi, de vegades sota la idea de “sempre s’ha fet X i mira que bé hem sortit”. Altres, s’han aferrat a aquestes dues paraules volent justificar algunes actituds o maneres de fer poc justificables. Unes terceres, entremig d’unes i altres, analitzen la situació, separen el gra de la palla i van fent el seu camí.

És un camí amb pedretes, pedres i pedrotes, però també amb unes flors precioses. El temps és variable, de vegades sol, de vegades pluja fina i, altres, tempesta i pedregada. Sigui com sigui, val la pena fer-lo conscients i amb la convicció que el fem juntes, que totes n’anem aprenent i que cada ensopegada ens prepara per mantenir millor l’equilibri en la següent.

Però tornant al tema del taller de dissabte, l’objectiu principal era trencar amb els mites i les idees estereotipades sobre la criança respectuosa, partint de l’arrel, dels conceptes de criança i respecte.

La intenció va ser, en tot moment, afavorir el diàleg, que totes les persones que érem a la sala poguéssim expressar lliurement, reflexionar i debatre sobre aquest tema. Sense judici ni culpa de cap mena. Per aquest motiu, es va preparar de manera que fos imprescindible l’aportació de les persones participants (dinàmiques, grups de treball…)

Dinàmica de la teranyinaNo va ser un taller amb una assistència desmesurada, entre altres possibles motius perquè ens trobem en una data complicada de festes i celebracions de final de curs. Tanmateix, vam ser un grup prou gran i canyero per poder dur a terme el taller tal com l’havia preparat.

Recordant reflexions que es van fer, reafirmo que les aportacions de les famílies en un taller són fonamentals per a la preparació del següent perquè, d’alguna manera, és informació que permet anar perfilant i adequant el taller a les necessitats i interès de les famílies.

No cal dir que vaig gaudir moltíssim de fer el taller. Quan hi tornem? 🙂

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s