Revetlla de Sant Joan, por i petards

Potser vaig una mica tard escrivint aquesta entrada poques hores abans de la revetlla però, veient el temps que portem sentint petards i el que ens queda, sembla que Sant Joan s’allarga dies al davant i per darrere.

La revetlla a casa

20190623_163649_0000.png

En general, sempre m’ha agradat celebrar el solstici d’estiu. No recordo haver tingut una por desmesurada als petards però sí prou respecte per anar amb compte i seguir instruccions i recomanacions de fabricants (i pares).

Quan vaig ser més gran preferia no cremar diners comprant pirotècnia i que la resta de gent seguís aquesta tradició no em feia nosa. Mai he suportat, però, que es llancin petards als peus de la gent en ple carrer i a qualsevol hora.

I ara estic a l’altra banda. La petita A té 32 mesos.

El primer Sant Joan, l’A tenia 8 mesos. Va al·lucinar amb els coets de colors que es veien des de casa. Va estar de festa fins a la matinada. Tot com una seda. Zero llàgrimes. Bé! Anem pel bon camí!

No…

La seva segona revetlla, amb 20 mesos, la vam passar bona part de la nit dins casa, amb les finestres tancades, persianes abaixades i la música d’El Pot Petit a la tele a tot drap per tal d’anul·lar el so dels petards que estaven llançant al carrer. No sé si és percepció meva o realment és així, però al nostre carrer els petards ressonen d’una manera molt bèstia.

La petita anava d’una habitació a l’altra plorant desconsolada, amb cara d’autèntic pànic. Només deia “allà, allà” assenyalant les habitacions, buscant un refugi on no se sentís el soroll. Però tot el pis dóna  a l’exterior. Totes les habitacions tenien finestres directes al focus de la tortura.

Finalment, la vaig poder convèncer d’anar a la terrassa. Arraulides les dues en un raconet, abraçant-la i mamant, es va tranquil·litzar fins que es va adormir.

I arribem a la revetlla del 2019, 32 mesos. Des de Cireres, hem anat parlant dels petards. Ella ens ha anat manifestant que no li agraden. Nosaltres li hem explicat que ho entenem  i que no tenen per què agradar-li. Quan ens ha dit que té por dels petards, li hem explicat que són soroll, que l’espanten perquè no se’ls espera. Que de vegades fan llum de colors. Li hem dit que a la terrassa de casa estem segures perquè no en llançarem i els del carrer no arriben, que només els sentim i en veiem els colors, però que no ens poden fer cap mal.

Avui fem una festa, celebrem la revetlla de Sant Joan a casa. Hi haurà amics i amigues seves. Hi haurà cebetes (que sí que li agraden). Tindrem molta paciència (què és la mare de la ciència) i els braços preparats per abraçar, acaronar i acompanyar.

No puc evitar que la gent llanci petards, però el que sí que puc fer és acompanyar-la en la superació de la seva por sense que això vulgui dir banalitzar una cosa tan seriosa com són aquests elements pirotècnics accessibles per tothom.

Revetlla responsable

Deia que no s’han de banalitzar els petards. Cada any, la notícia del 24 de juny és la quantitat de casos atesos a urgències per accidents a l’hora de llançar petards i, generalment, la causa és un mal ús. I el mal ús sol ser conseqüència d’una manca de responsabilitat i de respecte pel risc que comporta.

Els petards per Sant Joan són una tradició que, en principi, no hauria de fer mal a ningú. Però en fa. Per una banda, hi ha moltes persones per a qui és una tortura (persones amb hipersensibilitat sensorial, per exemple). Per altra banda, manca educació en l’ús responsable d’aquests elements pirotècnics.

Si volem mantenir la tradició i, alhora, ser respectuosos mínimament amb les persones (i altres éssers vius) que pateixen en aquesta situació, podríem:

 • Respectar les zones lliures de petards.
 • Evitar llançar petards en zones residencials.
 • Evitar els petards més potents. Cal que ressonin tots els vidres? És més divertit això que una font, un coet o una piula?
 • Fabricants: cal que el ganxo per vendre sigui la potència del so? No podem centrar l’interès en altres qualitats menys molestes?

Pel que fa a l’educació de les criatures en l’ús responsable de petards i pirotècnia en aquestes dates, hi ha alguns aspectes que considero bàsics:

 • Adquirir el material pirotècnic tenint en compte alguna cosa més que el soroll.
 • Respectar sempre l’edat recomanada pel fabricant. Sense excuses.
 • Fer cas de les instruccions del producte.
 • Ser model positiu, donar exemple.
 • No llançar petards en zones lliures de petards, en zones residencials o al carrer quan hi passa gent.
 • Fer-ho en zones habilitades per llançar-hi petards que seran zones segures per a tothom.
 • Utilitzar metxes i no deixar encenedors o mistos a les criatures.

Potser algun dia, si tots i totes hi posem de la nostra part, la revetlla de Sant Joan podrà ser una nit només per gaudir i no per patir.

Per cert, a banda dels petards, tan si aneu a la platja a celebrar-ho com si aneu a la muntanya, si us plau, no hi deixeu deixalles!

Més recomanacions: Revetlles amb precaució

Protector acústic a partir de 2 anys.


Voleu saber com va anar la nit?

23.6.19

Després de la publicació d’ahir al bloc (enllaç a la bio☝️o menú Criança), crec que val la pena explicar com va anar la tercera revetlla de la petita A.
🌗🔥🎉🎶💃
.
Fantàstica!!!🤩
.
Abans de fer-se de nit, va estar ballant i gaudint amb l’O, la L i el R.
🎶💃🎉
.
🎆Quan van començar a sentir-se petards i coets… el X i la S van portar un altaveu amb el que podíem posar la música a un volum més alt i amb els cascs que veieu a la foto, vam acabar d’amortir una mica el so. 🎧
.
I així va seguir ballant i gaudint fins que va poder més la son.😉😎
.
Demanava braços i me la vaig posar a la motxilla a l’esquena. S’hi va acomodar i… 😴😴 es va adormir amb els seus cascs posats.
.
Va ser molt valenta. Va demanar anar a fer pipi més cops del normal… una excusa per baixar a casa i sortir de la situació. Quan li vam explicar (i va comprovar) que els petards se sentien igual a casa que a la terrassa, ja no va demanar baixar més si no era realment necessari.
.
Estem molt contents de com va anar!!!
💪🏼👏🏼👏🏼👏🏼💃🎉🎶🎧🤩🎆
.

#Cosetesdenores #criança #revetllaSantJoan2019 #revetllasegura #festa #petards #por #superarpors #emocions #acompanyar #infancia #família #tribu #maternitat #paternitat #parentalitat #tradicions #revetllarespectuosa

Auriculars:

Banz Kidz Ear Defenders EM042 – Protector acustico con almohadillas para niños de 2 años en adelante (Kaleidoscopio) https://www.amazon.es/dp/B07GNNKQ21/ref=cm_sw_r_apan_glt_i_PKACPZ6C7B8ME32JRZK5

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s