Cargolera

Tenim un problema a l’hort de casa: cargols. Se’ns mengen tots els brots. Deixen les fulles del petit alvocat com un colador.

Tanmateix, els problemes poden convertir-se en oportunitats.

Sabem que hi ha remeis casolans molt efectius per eliminar-los, com “oferir-los” cervesa. Res més lluny de la nostra intenció, ja que no volem matar-los.

Vam provar de fer una barrera de cinta adhesiva de coure resseguint tot el contorn de les jardineres i els testos. Havíem llegit que el coure els repel·leix. Inicialment, semblava que funcionava però ben aviat vam tornar a trobar les fulles foradades i vam poder veure com els cargols havien trobat la manera d’esquivar les barreres o com aquestes havien perdut l’efecte repel·lent.

Ahir el J. va començar a construir una cargolera de fusta. Inevitablement, he pensat en l’A. i en què podem observar i aprendre dels cargols. Parlem d’una cargolera de 75x45x45, no gaire còmode per ella si vol aixecar a tapa i mirar, tot i que la part frontal serà de malla.20190309_174014

Així doncs, ens hem proposat fer una mini-cargolera extra per l’A. amb un petit cofre de fusta.  Les mides són 20x14x30 cm.

Com l’hem fet?

Doncs la gràcia de fer-la en un cofre de fusta és que pràcticament està tot fet.20190309_174025

El primer pas ha estat marcar la zona a retallar per fer la finestra de la cargolera. Hem deixat 1 cm aproximadament de marge per cada costat. Un cop marcat el rectangle a retallar, s’han fet quatre forats, un a cada vèrtex del rectangle, per poder fer passar la serra de vogir. Compte sempre amb les mans! Ben protegides!20190309_175744

Un cop retallada la finestra, la cobrim amb mosquitera. Cobrim també les obertures laterals que originalment tenen la funció de nanses. En el nostre cas, hem grapat la mosquitera amb la fusta.

Si tindreu la cargolera a l’exterior, es pot envernissar amb vernís per exteriors.20190309_182727

Dins de la cargolera, hi podem posar una mica de terra i herba fresca, fulles d’enciam… perquè els cargols mengin. I amb això ja tindrem els mínims necessaris per poder convidar els cargols a viure-hi sense malmetre’ns la collita.

Què en podem fer?

 • Començar a fer ús de la lupa.20190309_182738
 • Tenir cura dels cargols donant-los menjar, mantenint-los a l’ombra, …
 • Observar el seu cicle d’activitat i la seva reacció a la humitat.
 • Veure’ls créixer.
 • Dibuixar-los.
 • Observar la diversitat de colors i formes de la closca dels cargols.
 • Fixar-nos en la morfologia del cargol. Les banyes, la boca, el peu.
 • Observar com mengen i com es mouen.
 • Fixar-nos en quin tipus de plantes prefereixen per menjar.
 • Formular hipòtesis sobre el perquè d’aquesta preferència.
 • Observar com es reprodueixen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s