Aquest cap de setmana he assistit al curs Estratègies TEACCH per a l’abordatge educatiu de l’alumnat amb trastorn de l’espectre autista (TEA) a Can Rigol (El Prat). Tot i que ja feia temps que esperava fer el curs (en l’anterior edició vaig quedar en llista d’espera) i que una “tutora ganxo” em va fer un petita introducció per poder treballar a la seva aula, el curs no em deixar indiferent. Encara menys tenint en compte que en els vídeos d’exemple hi apareixia un nen (ja adolescent) que havia tingut en el Casals d’Estiu d’ASDIVI que vaig tenir la oportunitat de dirigir un parell d’anys. Retrobar-lo en imatges i veure com havia evolucionat em va encantar.
TEACHH (Treatment and Education of Autistic related Communication handicapped Children)
TEACHH és una metodologia fundada a Carolina de Nord l’any 1966 per Eric Schopler. Fa molts anys que es posa en pràctica en països de tot el món. Aquí, com sempre, anem amb retard…
Els seus objectius principals són:
1. Permetre a les persones amb TEA que es desenvolupin de forma tan positiva, productiva i autònoma com sigui possible, dins de les seves respectives comunitats.
2. Oferir serveis de qualitat a persones amb TEA i a les seves famílies, així com aquelles persones que treballen amb elles i les recolzen.
3. Com a part de la Comunitat de la Universitat de Carolina del Nord, generar coneixement, integrar la teoria amb la part pràctica i difondre internacionalment la informació sobre la teoria i la pràctica.
Per no extendre’m massa, no entraré a explicar tota la metodologia (la introducció que ens ha ofert el curs ha durat 15 hores), sinó que us deixo una llista d’enllaços on podeu trobar informació sobre la metodologia, cursos, recursos i materials.
Bibliografia
- Equipo Deletrea; (2012). Los niños pequeños con autismo. Soluciones prácticas para problemas cotidianos; Editorial CEPE.
- Bogdashina, O. (2007). Percepción Sensorial en el Autismo y el Síndrome de Asperger. Ávila: Autismo Ávila.
- Trastornos del Espectro del Autismo: uso del programa TEACCH para favorecer la inclusión. Ávila: Autismo Ávila
Documental
El laberinto autista
Un petit resum:
Font: División TEACCH
Exemple d’activitat mitjançant sistema de treball predictible a la zona de treball autònom. En acabar l’activitat, l’alumna es dirigeix a la zona de transició:
Més exemples de sistemes de treball:
- A Pinterest: http://www.pinterest.com/search/pins/?q=TEACCH