Pèrdua i dol (II). Marxar, desaparèixer

El curs passat vaig parlar de les pràctiques, relacionades amb la Pedagogia de la Mort. Pensava aprofundir-hi, però la vida ens atropella i l’entrada Pèrdua i dol es va quedar amb un (I) que no va tenir (II), fins ara.

Comença el semestre i la recta final del màster de Psicopedagogia, amb el TFM, que també el faig sobre Pedagogia de la Mort a l’etapa del primer cicle d’educació infantil. En aquest cas, l’enfocament de la recerca em permet entrar una mica més en el tema, podent parlar de la mort més enllà de la finitud de l’existència i de la vida biològica.

En aquest sentit, m’ha agradat molt el concepte que planteja de Herrán (2000, citat a 2020) i anomena “morts parcials”. Es tracta d’aquelles situacions i experiències de vida que generen canvis, punts d’inflexió, pèrdues, crisis pròpies del creixement personal i la maduració de la persona.

Són vivències que poden implicar el trànsit d’un procés de dol i que succeeixen o poden succeir durant tota la vida. Exemples d’aquestes morts parcials: el final de la lactància, l’escolarització, el canvi de residència, separacions, crisis identitàries, una relació que s’acaba, una amistat que marxa fora, vendre la casa on t’has criat…

Em sembla interessantíssim el plantejament que fa l’autor. Explica aquestes “morts parcials” presents a la vida, com a refraccions de la mort que esdevenen oportunitats de creixement personal i de preparació per enfrontar-se a experiències de mort (biològica) que puguin succeir més endavant.

Aquest estiu, a la Biblioteca de Ca l’Altisent, es va fer una trobada sobre literatura infantil i juvenil. Hi va haver un llibre que em va fascinar i, posteriorment, l’E me n’ha fet descobrir un altre. D’una manera subtil per l’infant, ens parla d’aquestes morts parcials d’aquestes desaparicions i pèrdues quotidianes i d’on va allò que perdem, on anem quan desapareixem. Us els deixo aquí:

Minhós Martins, I. (2011) ¿Adónde vamos cuando desaparecemos? República Portuguesa Cultura. Espanya.

Alemagna, B. (2019) Les coses que se’n van. Combel. Barcelona

Referències

de la Herrán Gascón, A., & Herrero, P. R. (2020). Algunas bases de la Pedagogía de la muerte. Práctica docente. Revista de investigación educativa, 2(4), 35-141. https://radicaleinclusiva.com/wp-content/uploads/2021/05/2020-Algunas-bases-de-la-PM.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s