PACU PACU
Des que vaig saber de l’existència de Katsumi Komagata fent la formació de literatura infantil i juvenil de Rosa Sensat, que tenia ganes de tenir una de les seves obres a les mans.
Katsumi Komagata és dissenyador gràfic. One Stroke és el seu estudi i també la seva pròpia editorial. Va començar a crear llibres per a infants a partir del naixement de la seva filla, l’any 1990. En la seva obra s’hi llegeix la influència de Bruno Munari i Leo Lionni. S’equipara a altres autors de llibres d’artista com Iela Mari i Tana Hoban, entre altres.
Vaig demanar Little Tree a través del préstec interbibliotecari, però després de mesos d’espera el llibre encara apareix “en trànsit”. Podria ser que en aquest temps hagin deixat de permetre’n el préstec perquè són llibres que costen de trobar i, segons com, un xic delicats.

Abans de l’estiu, la directora de la nostra biblioteca de referència em va dir que tenia un llibre de l’autor (m’encanta quan es recorda de mi i em recomana llibres amb la mirada il·luminada!)
Aquest llibre d’artista que em tenia preparat és PACU PACU i és una delícia.
A través de troquelats i el superposat de les pàgines a diferent tall, ens explica la història d’un peixet. No hi ha text. Llegint la imatge podem crear la història que ens suggereix amb marge per a diferents interpretacions. Una senzillesa exquisida amb la qual ho diu tot sense una sola lletra.
Escrivint aquesta entrada, m’adono que tinc pendent parlar, justament, d’Historias de tres pajaritos, de Bruno Munari; El petit blau i el petit groc, de Leo Lionni; i El petit globus vermell, de Iela Mari. Aprofito, doncs, el vincle que tenen amb Katsumi Komagata i dedico un petit espai a cadascun:
Historia de tres pajaritos, de Bruno Munari
Bruno Munari (1907-1998) va ser un artista i dissenyador italià. Historias de tres pajaritos forma part d’una sèrie de llibres per infants que va crear l’any 1945.
Les històries parteixen de la pregunta de per què els tres ocells estan en una gàbia. I per explicar-ho, juga amb el retall i la superposició, que té el seu sentit en l’avenç de la història. La història del tercer ocellet, en dues frases breus, fa lligar caps i arribar a conclusions.
A mi em fa pensar en les voltes que dona la vida i com les circumstàncies d’un moment ens poden portar a destins compartits que no esperàvem.
Munari, Bruno (1945) Historias de tres pajaritos. 2017 Ed. Niño
El petit Blau i el petit Groc, Leo Lionni
Leo Lionni (1910-1999) va ser dissenyador gràfic, pintor i il·lustrador i creador de llibres per a infants.
La seva carrera com a autor de llibres destinats a infants parteix d’una anècdota. La història del petit Blau i el petit Groc va ser de les primeres que va publicar l’any 1959 i va sorgir de la necessitat d’improvisar un conte per entretenir els seus nets durant un viatge en tren.
Les exposicions de les seves pintures i dibuixos a galeries d’arreu del món, com Nova York (on el va conèixer Katsumi Komagata) el van situar com a artista de renom.
Quan vaig veure per primer cop El petit Blau i el petit Groc va ser inevitable pensar en Quatre petites cantonades de no res, de Jérôme Ruillier. El mateix em va passar quan, més tard, vaig descobrir Flicts de Ziraldo. Tots tres segueixen la línia estètica de la simplicitat de formes i el joc de color per explicar històries, tractant qüestions de complexitat i profunditat, com l’amistat, la inclusió, la diversitat o la identitat.
Lionni, Leo (1959) El petit blau i el petit groc. 2019. Kalandraka
El petit globus vermell, de Iela Mari

Iela Mari (1931-2014) era una artista italiana i professora de l’Escola de Disseny de Milà. El petit globus vermell és un dels seus llibres destacats.
És un àlbum sense text en el qual cada pàgina s’enllaça amb la següent per la transformació de la imatge en una altra de diferent, però seguint certa lògica i progressió. Només començar es capta la dinàmica i la lectura de la il·lustració esdevé un joc, tot intentant esbrinar què ens esperarà a la pàgina següent.
Referències
Centelles, J. (27/10/2016) Iela Mari, la il·lustradora del mes (octubre 2016). La invitació a la lectura. https://jaumecentelles.cat/tag/iela-mari/
Gutiérrez, M.J. (9/08/2013) Leo Lionni. Literatura en la infancia. https://granliteraturaenlainfancia.wordpress.com/2013/08/09/leo-lionni/
Josune Urrutia Asua (s.d.) Taller. Katsumi Komagata. Josune Urrutia Asua https://josunene.com/taller-katsumi-komagata/
Juan, A. (19/06/2013) Flicts. La Coleccionista. Lecturas de libros-álbum, por Ana Juan Cantarella. http://lacoleccionista-libroalbum.blogspot.com/2013/06/flicts_19.html
L’Arte di Bruno Munari (2022) https://www.munart.org/index.php?p=2
Les Trois Ourses (2019). Katsumi Komagata. http://lestroisourses.com/artiste/5-katsumi-komagata.
One Stroke. https://www.one-stroke.co.jp/
Ziraldo (1969) Flicts. Ed. Continente, 2013