Un hortet a casa i la nostra tortuga

Abans de començar aquesta entrada, és imprescindible enllaçar-la amb Un hortet a casa i la nostra carbassa, publicada el 8 de juny de 2020. Hi vaig justificar el valor de tenir un hortet a casa, per petit que ens pugui semblar, de tot el que pot aportar i recomanacions a l’hora d’organitzar l’espai i l’activitat a l’hort.

Avui, a més de celebrar la collita de cebes, pastanagues i, pròximament, tomàquets xerri, us explicaré què hem fet arran d’una promoció de Lidl, i la relació entre l’hort i la nostra tortuga d’aigua adoptada, Gary.

” Mira què grossa aquesta, mama!”

Petits planters de Lidl

Fa uns mesos, Lidl va engegar una promoció. Per cada x euros de compra, et donaven un petit planter.

Una compra per aquí, una per allà; una companya que ens dona, i en vam reunir cinc amb tres varietats: julivert, pebrot del Piquillo i bitxo.

Durant les últimes setmanes, l’A ha estat l’encarregada de regar-les. Les vam posar al llindar de la finestra i el pare de la criatura va fer una petita regadora DIY que em fascina.

Avui ha arribat el dia de trasplantar-les a la jardinera de l’hort, on esperem que continuïn creixent. Com són brots molt tendres, els hem protegit dels ocellets i altres bestioletes de l’hort de paladar fi.

Si voleu fer-ho a casa, no cal que espereu que Lidl torni a treure la promoció. Podeu fer planter amb oueres de cartró de tota la vida. El substrat és fibra de coco que podeu trobar a qualsevol botiga de jardineria.

I les llavors les podeu comprar o bé recuperar-les dels fruits que consumiu.

Cols de Brussel·les per la Gary

La Gary és la nostra tortuga adoptada. Podeu saber-ne més a les històries destacades a Instagram.

Ella menja el seu pinso, però també li agraden les fulles verdes i les maduixes. Inicialment, tenia nenúfars a la seva bassa, però van durar poc perquè se’ls menjava. El pare de la criatura va decidir fer un invent per conrear-ne de nous protegits de la Gary. L’ha batejat com a dipòsit sifònic. M’ho explica fent cara com d’haver-se inventat el nom, per la patilla (expressió que li va a mida).

Tingui el nom que tingui, es tracta d’un dipòsit annexat a la bassa, amb dos compartiments que reben aigua d’aquesta. En un compartiment hi ha els nenúfars. A l’altre, atenció, hi ha una petita safata de cultiu hidropònic amb arlita on estan creixent brots de cols de Brussel·les (una llaminadura per la nostra tortuga).

Amb aquest sistema, l’aigua de la bassa passa pels compartiments on hi ha les plantetes abans de tornar a la bassa. La idea és que l’aigua de la bassa aporti nutrients a les plantetes i que les plantetes i l’arlita facin una mica de filtre per l’aigua.

Cal dir que no hem fet cap anàlisi de l’aigua per saber amb quina composició entra i surt del dipòsit i si, en tot cas, hi ha una diferència rellevant. El que sí que sabem és que els brots creixen, que compartim amb l’A el procés i que la Gary estarà feliç de menjar-se’ls.

-A, a tu t’agrada que tinguem hort?

-Sí.

-Per què?

-Perquè el cuidem i així tenim més menjar.

-Què és el que més t’agrada del nostre hort?

-Pues… que cada dia van creixent i sembla màgia.

10.07.2022, A, 5 anys

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s