Joc i lectura

Aquesta setmana us deixo una entrada fugaç.
Fa uns dies, endreçant l’armari dels jocs, vam trobar aquest material de Diset: Jo aprenc a llegir, destinat a infants a partir de cinc anys.

Consta de 15 làmines amb un total de 90 paraules agrupades en categories: animals de granja, vehicles, jocs i joguines, fruites i hortalisses, aliments, a la cuina, objectes, personatges, animals salvatges, a la granja, circulació, parts del cos, nombres, colors, i a l’escola.

En cada làmina, les paraules es representen amb un dibuix seguit de l’espai on col·locar les lletres. Un codi de color i perforacions guia quina lletra s’hi ha de posar. Les lletres són peces de plàstic que caldrà encaixar en el seu lloc per formar la paraula.

Aquest sistema permet l’autocorrecció per part de l’infant, així com arribar a la solució de manera autònoma per descodificació del codi i valorant si la lletra escollida és coherent amb allò que volem dir.

Jo aprenc a llegir, de Diset, està disponible en diferents idiomes.

Una idea extra: preparem un missatge secret?

Amb cartolina, una perforadora, retoladors i tisores, hem fet lletres soltes seguint el codi de colors i forats de les peces del joc.

Ara podem crear missatges secrets (no hi ha referència en imatge!), i que algú altre els descobreixi.

Per saber què hi diu, hi ha una primera feina de descodificació associant color i posició dels forats. En aquest cas, s’exerciten les habilitats d’anàlisi visuoespacial i d’anàlisi visual.

Un cop cada lletra és al seu lloc, arriba la tasca de llegir què hi posa i, per tant, processar la informació que ens arriba en format escrit.

Relacionant grafia i so de cada lletra, de paraula sencera, i accedint al seu significat i interpretació es posen en joc els diferents processos mentals implicats en la lectura (perceptiu, lèxic, sintàctic, semàntic…), que lluny de funcionar de manera independent i seguint una seqüència determinada i fixa, se superposen i es retroalimenten.

La memòria té un paper important a l’hora de reconèixer les paraules que són conegudes i identificar-ne el significat.

Aquest pas més, partint del joc de Diset, pot ser engrescadora per l’infant, però inicialment, si l’infant encara es troba en una etapa logogràfica, requerirà acompanyament.

En aquest sentit, poden presentar-se paraules soltes, més que no pas missatges més complexos. La descodificació sense la referència gràfica, que ens diu quina paraula busquem, requereix més esforç i pot cansar i portar a l’abandonament del joc.

També pot ser interessant plantejar-ho com a joc compartit amb l’adult i destinant el missatge secret a una altra persona amb major competència lectora. A mesura que vagi avançant en el seu aprenentatge, es pot capgirar el repte.

Format

Per acabar, el format maletí dur i força compacte, contenint tots els elements del joc i d’una mida aproximada DIN A4, el fa lleuger i portable, així com fàcil d’emmagatzemar de manera que també sigui accessible per l’infant si desitja jugar-hi autònomament.

Referències

Anaya, D. (2014) Bases del aprendizaje y educación. 2a edició. Sanz y Torres-UNED

Diset. Jo aprenc a llegir. https://www.diset.com/diset/jo-aprenc-a-llegir-399.html

Xtec. Currículum i orientacions. Aprenentatge inicial de la lectura. http://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/primaria/competencies-basiques-ambits/ambit-linguistic/comprensio-lectora/ailectura/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s