Tresors de biblioteca (de casa)

Aquesta entrada de Tresors de biblioteca és un xic diferent de la resta de la sèrie. En aquest cas, us presento els llibres que han arribat a casa durant aquestes festes, de la mà del Tió i Reis que, com us deia a Instagram, tenen tractes amb la Llibreria Els Nou Rals i no fallen mai.

Parlarem de:

La revolució Shiwa

Vam conèixer aquesta història de Noemí Font i Jorgina Juvé via Twitter. Us explico coses en les quals m’he fixat i que m’ha suggerit. Ull! Spoiler.

El text combina lletra d’impremta, lletra lligada i lletra de pal. M’agrada perquè crida l’atenció de l’infant, es trobi en el moment que es trobi del domini de la lectura i afavoreix que hi participi activament. L’infant pot identificar la tipografia que sap llegir i crida el seu interès.

Pel que fa a la història, comencem mirant pel forat del pany la quotidianitat de la Joana, el vincle amb el seu germà i les seves rutines a primera hora del matí. Però el matí que ens expliquen és una mica diferent, perquè ha d’anar a fer-se proves a l’hospital, fet que genera preguntes i certa angoixa.

Portada de la Revolució Shiwa de Noemí Font
La revolució Shiwa, de Noemí Font

Subtilment, ens parla de la importància d’entendre què ens faran quan anem al metge, del dret dels infants a la informació. Hi apareix la por a les punxades i les estratègies de la Joana per fer-hi front, l’acompanyament de l’adult i el paper del personal sanitari que la Joana coneix pel nom de pila, un detall que humanitza i fa proper en un àmbit que demana a infants i famílies una confiança -gairebé- cega.

I arriba la revolució amb la qual veiem detalls de la vida a l’hospital amb perspectiva d’infant i coneixem altres infants i la diversitat de situacions que ens poden portar a necessitar ser-hi. Hi un temps i un espai en aquesta revolució per fer visibles els nounats ingressats a neonatologia. Els infants fan menció a les cicatrius -que m’han fet pensar en Cicatriz, llibre de Rubén Gimeno del qual us parlaré aviat-, i ens mostren el valor de petites coses, banals quan la vida no les fa trobar a faltar, necessitat imperiosa quan no poden ser, com les crispetes que fa el pare els dissabtes quan mirem una peli.

Ah! I és un conte amb banda sonora: Shiwa, de Love of Lesbian (Cuentos chinos para niños del Japón).

Font, N. (2021). La revolució Shiwa. Excellence Editorial. Barcelona. 2a edició.

La Casa dels Ratolins

La Casa dels Ratolins

Karina Schaapman ens diu a La Casa dels Ratolins; Noves aventures del Sam i la Júlia, que ha reconstruït el món que van viure ella i el seu marit quan eren infants a través de les històries del Sam i la Júlia i de la construcció en paral·lel d’aquesta meravellosa casa.

He conegut aquesta col·lecció gràcies a una mestra sàvia i m’ha captivat. La Casa dels Ratolins és una casa que existeix, a Amsterdam, amb més de cent habitacions, moblades i vestides fins al mínim detall, i on viuen ratolins de peluix de dotze centímetres d’alçada.

En aquesta casa hi passen històries, com a totes les cases. Històries familiars, veïnals, d’amistat, naixements i també morts. El Sam i la Júlia són ratolins que tenen una gran amistat i caràcters i famílies molt diferents.

Pàgina rere pàgina hi trobem històries breus, petits relats que acompanyen les escenes fotografiades a la casa. Potser us sonarà de bojos, però seria molt xulo encongir-se fins a ser com el Sam i la Júlia per poder seure a l’escala principal o acompanyar-los a sota, on tenen el seu amagatall.

Il·lustrar aquest apartat de l’entrada es fa difícil perquè no sé quina escena escollir! El text és breu, tanmateix podem passar tanta estona fixant-nos en els detallets de cada escena!

Durant aquestes festes, han arribat a casa tres dels sis llibres que actualment s’han publicat i la figura de peluix de quatre dels personatges: Sam, Júlia, Avi Mariner i Nina. Les figures es venen dins d’una capseta de cartró i van collats a un fons que correspon a una de les habitacions de la Casa. Em sabia molt de greu desfer-me’n i ens hem empescat una solució.

Per altra banda, si visiteu Amsterdam i esteu enamorades de la Casa dels Ratolins, no podeu deixar de visitar-la a la Biblioteca Nacional.

Schaapman, K. (2018). La Casa dels Ratolins; Noves aventures del Sam i la Júlia. Blackie Little. Barcelona. 2a edició

Schaapman, K. (2020). La Casa dels Ratolins. Blackie Little. Barcelona. 7a edició

Schaapman, K. (2020). La Casa dels Ratolins; El Sam i la Júlia van a la fira. Blackie Little. Barcelona. 2a edició

El floc de neu

Era un desconegut per nosaltres fins avui. Aquest àlbum de Benji Davis és obra de temporada, amb una història que succeeix quan arriba Nadal i el fred i que ve de gust llegir, justament, en aquest moment. Ull! Spoiler.

Pàgina rere pàgina, coneixem un floc de neu que no vol caure, i la Noelle, que passeja amb el seu avi i desitja un arbre de Nadal.

El floc de neu és animat pel núvol a deixar-se caure i seguir el seu camí per trobar finalment el seu lloc al món. La Noelle fa realitat el seu desig de tenir un petit arbre amb una branqueta que descobreix al carrer i, sense saber-ho, està creant aquest destí que el floc de neu cerca.

Una història tendra que ens convida a no tenir por de seguir endavant, gaudint del viatge; a tenir paciència esperant el moment per cada cosa i a valorar les petites coses, que sovint menys és més.

De Benji Davies és possible que conegueu La balena, un àlbum preciós editat també per Andana, que podeu descobrir amb detall escoltant el Blai que ens l’explica aquí.

Davies, B. (2020) El floc de neu. Andana Editorial. València.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s