El Gran Llibre Verd (R. Graves i M. Sendak)

Fa setmanes, en un dels vídeos de la formació de Literatura Infantil i Juvenil, la formadora Cristina Correro feia el comentari que Sendak havia estat un dels autors, juntament amb Tomi Ungerer, que havien contribuït a impulsar i situar la LIJ.

Dies després, m’arribava de la Llibreria Els Nou Rals, El Gran Llibre Verd, escrit per Robert Graves i il·lustrat per Maurice Sendak, datat de 1962 però publicat per Corimbo el novembre de 2020.

El gran llibre verd de Robert Graves i Maurice Sendak

Encara que a Sendak se’l coneix sobretot per Allà on viuen els monstres, la seva obra és més extensa i no exempta de polèmica, com és el cas d’ In the Night Kitchen, que va ser censurat als Estats Units.

El Gran Llibre Verd explica la història d’un nen, en Jack, que viu amb el seu oncle, la seva tieta i un gos gros. No està gaire content amb la situació, però alguna cosa canviarà quan descobreixi el gran llibre verd.

En Jack viu amb els seus oncles perquè el seu pare i la seva mare han mort. No ha escollit que així sigui, ni tampoc sembla estar massa d’acord amb les normes que ha de seguir i el tracte que rep. El llibre verd li obre les portes a sobreposar-se a aquestes normes, transgredint-les des de l’anonimat i, després, retornar a la realitat amb quelcom après per part de tothom i un plus de satisfacció.

Les il·lustracions de Sendak em recorden a Ungerer. La història deixa espai a fets sorprenents, un xic angoixants, però resolts de manera positiva i no traumàtica, amb un punt d’humor. En aquest sentit, em fa pensar en algun detall de les imatges de La bèstia del senyor Racine, d’Ungerer. No en va van ser contemporanis i amics.

Una obra interessant, editada en un format i enquadernació captivadors; tapa dura i cobertes, amb una portada senzilla però cuidada, que combina el blanc i negre de la il·lustració amb el verd, que no podia faltar, com a referència lligada al títol.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s