Geocaching en família

Dissabte, com altres caps de setmana, ens vam escapar per l’entorn proper a cercar catxés. Des de fa temps, al compte d’Instagram de Cosetes de no res hi comparteixo les nostres aventures en la geocerca: on anem, què trobem o què no. Si a més, com passa sovint, descobrim nous racons, llocs interessants o animalons, també ho deixo publicat.

Infant amb el contenidor d'un geoamagatall regular a les mans.

Les publicacions a històries d’aquest cap de setmana passat van generar força interès en famílies del meu entorn, presencial i virtual. A partir d’aquí, sorgeix aquesta entrada i un directe a IGTV que l’acompanyarà com a episodi del podcast.

En aquesta entrada, concretament, recupero llocs on hem descobert catxés practicant geocerca o geocaching en família i explico alguns aspectes a tenir en compte.

Si acabeu d’aterrar al món del Geocaching, us recomano que passeu per aquestes entrades prèvies:

Per altra banda, a la web oficial de Geocaching, podreu registrar-vos i trobar informació detallada de les normes del joc.

Per què recomano fer Geocaching en família?

Perquè és una activitat lúdica compartida, a l’aire lliure, que permet descobrir racons interessants de l’entorn natural i també de l’entorn urbà; facilitador d’aprenentatges per a tota la família.

Perquè ens convida a caminar, explorar, conèixer, pensar i raonar, investigar, a tenir cura de l’entorn, a preservar el patrimoni cultural… Tot saníssim i enriquidor!

Perquè és divertit i requereix treball en equip. Encara que també fem, de vegades, una mica de “competi”, a veure qui el troba primer, per arribar al punt de cerca és important que ningú quedi enrere, desxifrar els enigmes entre tots i totes, aportant cadascú el seu potencial.

Trobar un geoamagatall per primera vegada genera una satisfacció difícil d’explicar, sobretot quan “s’ha resistit a sortir”. Si, a més, el lloc, el contenidor o l’estratègia per trobar-lo són sorprenents i enginyosos, les emocions positives que comporta la troballa, es multipliquen. I en aquell moment, passes a ser còmplice del propietari d’aquell geoamagatall.

Quan trobem altres geocercadors (geocachers) pel camí, de vegades també en família, aquesta complicitat es palpa, es percep. I és bonic quan hi ha suport entre colles: alguna pista, algun petit suport, algun consell…

On hem fet Geocaching en família?

Malgrat que practiquem aquesta activitat des del 2012, avui parlaré del període comprès des de l’embaràs fins a l’actualitat.

Durant l’embaràs, vam cercar catxés prop de Cubells, Serralada del Montsec i altres punts de com la Vall Fosca. També hem cercat geoamagatalls urbans, a Balaguer i Lleida ciutat. No us mostro fotos en aquests casos perquè són fotografies de grup.

Fèiem sortides de matí, de tarda o de tot el dia. Hi havia catxés als quals podíem arribar pràcticament amb el cotxe o cercàvem terrenys que no fossin especialment complicats de fer amb la panxota que tenia. Buscàvem terrenys més planers. Comparant les rutes i les caminades que fèiem abans i durant l’embaràs, es pot dir que en aquest període, vam abaixar el ritme.

I un cop va néixer la petita A…

Fonamental, sobretot, per la geocerca en entorn natural: portejar. Portejant podem arribar a la fi del món, si cal. Vaig poder tornar a grimpar com abans de l’embaràs. La lactància materna ens va permetre també poder improvisar i no pensar gaire en si tornàvem a casa per dinar o no.

En aquest sentit, és interessant parlar de la informació que ens ofereix l’aplicació. Fem servir l’aplicació per Android c:geo. Us en parlo a l’entrada Geocaching i al vídeo d’IGTV que trobareu al final i que també podeu escoltar en format podcast. En qualsevol cas, en referència a la planificació de les rutes i temps amb criatures, destaco aquestes captures.

La fitxa del geoamagatall o catxé ens indica la dificultat del terreny, de la cerca, la distància a la qual ens trobem, qui és el propietari… però també informació d’interès del lloc com si és accessible, si hi ha lloc per aparcar, si hi poden entrar gossos, si hi ha espai de pícnic, restaurant… interessant, sobretot si sortim a l’espai natural i no tenim clar on podrem dinar.

Amb la informació de l’aplicació, és senzill poder fer la planificació de la ruta, amb la previsió de catxés que volem visitar… o no, i anar a l’aventura, a veure què trobem en una zona concreta i amb la motxilla carregada de provisions pel que pugui passar!

Des de quina edat hi poden participar els infants?

Com deia, no hi ha hagut interrupció en la geocerca per l’arribada de la petita A. Simplement, hem adaptat les rutes i el temps a la situació. Així doncs, ella ha viscut la geocerca des del primer moment: inicialment d’una manera més passiva, per dir-ho d’alguna manera, però gaudint de tot allò que oferia cada lloc on anàvem. Més tard, l’hem anat incorporant en el joc.

Aquesta publicació és d’agost de 2019 i l’A tenia dos anys i deu mesos aproximadament. Podríem dir que va ser el primer cop que participava conscientment en el joc, de manera activa.

Amb el temps, ha anat mostrant interès per mirar el mapa, saber quin catxé anàvem a cercar, mirar la brúixola, o seguir la línia del mapa que es va reduint a mesura que t’hi acostes.

Progressivament, anirà coneixent els nombres, sent més conscient de la seva correspondència en distància, i podrà reconèixer com aquesta es va escurçant veient decréixer el nombre de metres en l’indicador de l’aplicació, més enllà del suport visual del mapa.

Per altra banda, la cerca i la troballa de geoamagatalls, requereix pensament lògic però també pensament divergent. Si bé és cert que hi ha certs patrons que es repeteixen, si un catxé es resisteix, vés més enllà perquè res és el que sembla.

Hi ha geoamagatalls molt ben camuflats en l’entorn, amb contenidors originals i enginyosos que, com us deia a l’inici, provoquen una satisfacció extra en trobar-los.

El cap de setmana passat, l’A va trobar ella sola el seu primer geoamagatall. El va veure la primera, abans que ningú, i no era pas un geoamagatall típic dels que es troben sota una pila de pedres. El que sí que és cert és que la seva alçada li va facilitar la feina perquè quedava a la seva vista.

Si voleu tafanejar les nostres geocerques en família:

Crear un geoamagatall amb les criatures

Aquesta és una qüestió que es pot deixar per més endavant si de primeres us fa respecte. En qualsevol cas, com en la cerca, els infants hi poden participar d’una manera o altra des de ben aviat. Potser preparant-lo, escollint quelcom per posar dins del contenidor (recordeu!, si trobeu un geoamagatall amb objectes, us podeu endur alguna cosa si en deixeu una altra a canvi de valor equivalent o superior), o proposant on es pot amagar.

L’A no ha viscut la creació dels nostres geoamagatalls, però sí que veu com en tenim curs i com, de tant en tant, revisem que tot estigui en ordre.

Amb el temps, hi poden participar proposant enigmes per complicar una mica la dificultat als geocercadors, redactant la informació del lloc, pensant pistes enginyoses o contenidors originals… com repeteixo sovint, les possibilitats són infinites.

Crear un geoamagatall demana, en menor o major grau, segons el cas: creativitat; pensar en els altres, en qui ho ha de trobar; enginy i certes habilitats manuals i plàstiques; compromís (normes, manteniment…); i competència comunicativa.

Podem fer-lo tan senzill com “arribar i trobar”, indicant les coordenades directes a un geoamagatall, amb més o menys informació del lloc, amb una descripció més o menys detallada segons vulguem. O podem afegir endevinalles, enigmes, que requereixi l’observació de l’entorn i recollida de dades… com petites proves per trobar la ubicació definitiva. Depèn de les nostres ganes de jugar, de l’edat dels infants i de les seves capacitats.

Pot estar bé començar amb quelcom senzill i anar complicant la qüestió a mesura que la criatura creix i també va mostrant més interès en la proposta.

Una petició

Per acabar, que ja ha quedat prou llarga l’entrada, us demano un favor: si descobriu el Geocaching en família de la mà de Cosetes de no res, expliqueu-ho! Si a més ho compartiu a Instagram, us agrairé molt que ens etiqueteu! La raó: enganxar a la gent a aquesta activitat lúdica i compartida, esdevenir còmplices d’aquest joc col·laboratiu mundial, em fa immensament feliç!

Teniu preguntes?, feu-les!
Recordeu que, allà on aneu, és possible que hi hagi un geoamagatall que us espera.

Podeu recurperar el directe d’IGTV aquí:

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s