
Potser haureu vist que s’està preparant una formació de quatre setmanes, a realitzar durant el mes de novembre, per a professionals d’educació infantil (TEIs i mestres), sobre lactància i escola.
Si em seguiu una mica per xarxes, espero que no us sembli que en parlo massa… És un tema que considero molt important i del qual no se’n parla gaire (o no prou) a les formacions de base de l’educació infantil.
M’ha costat decidir-me a engegar aquesta formació però estic molt contenta de tirar-la endavant. Per aquest motiu, aquesta setmana dedico l’entrada a explicar què em mou a fer-ho.
Una inquietud personal
Des que sóc mare, fins i tot diria que des de l’embaràs, visc les qüestions de la criança “des de dins” i “des de fora“, com a mare però també com a professional de l’àmbit educatiu. Gosaria dir que no sóc l’única que pateix aquest mal…
En qualsevol cas, la lactància no és una excepció. Ser mare em va portar a formar-me com assessora de lactància i ser educadora ja m’havia portat a conèixer els Espais Familiars i l’acompanyament a les famílies. La unió de lactància i escola, en el seu sentit més ampli per qualsevol dels dos conceptes, ja era una realitat.
Tot plegat em feia i em fa revisar com considerem i cuidem aquesta etapa a l’escola (bressol i 3-6): sense caure en prejudicis, sense faltar al discurs pedagògic que posa al centre l’infant i que respecta el seu ritme, i forjant una relació amb la família basada en el respecte mutu, la col·laboració, la complicitat i la confiança en el marc d’una relació educativa i professional.
Una realitat
L’escola acull infants i famílies que es troben en un punt o altre del període de lactància.
El primer cicle de l’educació infantil comprèn l’etapa dels 4 als 36 mesos. Si tenim en compte les recomanacions de l’OMS en matèria d’alimentació infantil en aquesta etapa, així com de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, entre altres institucions i autors/es, és clar que a l’escola bressol acollirem infants lactants, potser alimentats amb lactància materna o potser no, sigui de manera exclusiva o no.
Així mateix, en el segon cicle de l’educació infantil, compresa entre els 3 i els 6 anys, és possible que hi hagi infants que prenguin llet materna, que es trobin en procés de deslletament o que prenguin llet en biberó; que facin la pipa o portin xumet.
En cada moment d’aquesta etapa, l’infant i la família pot trobar-se en situacions que demanin comprensió o acompanyament. La lactància, independentment de si és materna o artificial, va més enllà de l’alimentació i la nutrició. Conèixer la seva relació amb les diferents dimensions del desenvolupament de l’infant, facilita que la nostra resposta com educadores, tant amb l’infant com amb la família, sigui més adequada a la situació.
Qüestions a revisar
Tenir present el punt de partida i fer-se preguntes ajuda a revisar-nos i a avançar a mesura que anem tenint respostes (i possiblement noves preguntes). Aquestes són algunes d’elles:
Quin espai oferim a les famílies per poder alletar els seus nadons? Per què? L’oferim només quan l’alletament és amb lactància materna? Per què?
Què podem dir a una mare que ens explica les seves dificultats amb la lactància a l’espai nadó?
Com acompanyem a la mare que ha de deixar el seu nadó de 16 setmanes a l’escoleta i pateix per la imminent separació de la seva cria?
Com acollim la família que arriba a P3 i no gosa dir que el seu infant pren pit o pren la llet amb biberó? Què, per què i en quin moment ens podria preocupar aquest fet?
Com abordem dificultats i alteracions de la conducta que puguin derivar-se de processos complicats com el deslletament o el xumet? I si aquest procés pel motiu que sigui coincideix amb l’inici de l’escola?
…
I encara en podríem plantejar moltes més en relació amb la diversitat, el dol perinatal, el deslletament forçós…
Tot això (i alguna cosa més) ho tractarem a la formació Lactància i Escola que farem al novembre però, per anar fent un tastet, us convido a parlar-ne aquest dissabte 26 de setembre a les 11 h en el webinar gratuït que ofereixo via Google Meet. T’interessa? Fes-m’ho saber i et passaré l’enllaç.
[…] Lactància i escola […]
M'agradaM'agrada