Gerri de la Sal

Durant aquestes atípiques vacances del 2020, hem fet una sortida en família i colla a Gerri de la Sal (Pallars Sobirà). La idea era: conèixer un poble desconegut, visitar el Museu de la Sal i fer geocaching tot cercant catxés de la zona.

Durant la visita, em va venir al cap una proposta per fer amb l’A, quan arribéssim a casa, relacionada amb la visita.

Museu de la Sal

El Museu de la Sal es troba a l’alfolí (antic magatzem de sal). L’entrada d’adult val 3 euros (els infants no van pagar) i, si no és que es demana visita guiada amb temps, la visita al museu és lliure. Abans d’entrar, però, fan una breu introducció.

El museu consta de zones d’exposició i d’audiovisuals en les quals expliquen per què a Gerri hi ha aigua salada que brolla d’una font, com es duia a terme la producció, emmagatzematge i venda de sal a partir de l’aigua salada de la font i quin impacte tenia en la vida de les persones que vivien al poble. Crec que és visita obligada si visiteu el poble per entendre el seu paisatge.

L’aigua de la font de Gerri de la Sal té una concentració de sal de 70-80 mg Cl/l mentre que l’aigua del mar Mediterrani està en uns 30 mg Cl/l. La hipòtesi acceptada avui sobre l’origen de la font d’aigua salada en aquest territori es troba en la circulació de les aigües subterrànies a través de sediments evaporítics del triàsic. Sembla que fa 210 milions d’anys, a la zona de Gerri hi havia un mar (Tethys) amb característiques similars al Mar Mort.

Història de la sal – Gerri de la Sal-
SqUaRk26

La sal ha estat històricament un element preuat, motiu pel qual no és estrany que el domini i explotació de la font i de la producció de sal hagi estat motiu de polèmica i litigis al llarg dels segles.

La feina en si, ocupava els mesos d’estiu, des del 15 de gener fins al 15 de setembre aproximadament, temporada de més sol i alta temperatura necessaris per a la producció. Resumint molt, extreien la sal de l’aigua de la font en les salines, per evaporació, gràcies al sol d’estiu.

La sal obtinguda s’emmagatzemava durant tot l’any a l’alfolí, es molia i s’empaquetava per vendre al toldo, que venia a ser la parada de mercat al carrer. A l’apartat de referències hi deixo algunes adreces on us expliquen una mica més del procés però no massa perquè el més recomanable és anar-hi i que pugueu veure les eines, l’espai, i l’explicació amb les paraules de les protagonistes.

Fer sal a casa com feien a Gerri (a petita escala)

Mentre visitàvem el museu em va venir al cap una activitat per fer amb la canalla, de qualsevol edat a partir dels 3-4 anys, que permet veure i viure el procés d’extracció de sal de l’aigua per evaporació tal com feien a Gerri de la Sal (però molt petita escala) i tocar i tastar aquesta sal.

Es tracta d’una proposta molt econòmica i senzilla pel que fa a materials, ja que són tots quotidians i, a ple agost, n’hem tingut prou amb cinc minuts de preparació i 24 hores de paciència a sol i serena (l’experiment, no nosaltres).

El material que necessitem:

  • Un plat o similar
  • Un bol
  • Una cullera
  • Aigua
  • Film o altres tipus de làmina impermeable
  • Sal

Partim d’una dissolució d’aigua sal saturada. A Gerri de la Sal, l’aigua salada brolla de la font però en el nostre cas, l’haurem de fer. Per tant, amb aquesta experiència es podria dir que fem gairebé tot el cicle (dissolució de la sal en l’aigua, evaporació de l’aigua i sedimentació de la sal -quan plogui, l’haurem completat- ;P ).

Per tant, en un bol, barregem aigua i sal, remenant i afegint sal fins al moment en el qual l’aigua ja no n’admeti més (quan veiem que la sal ja no es dissol). Podem oferir a l’infant tastar l’aigua abans i després mullant-hi el dit per tal de veure la diferència de gust.

Posem sobre el plat el film transparent o la làmina impermeable i aboquem a sobre l’aigua salada. Podem comprovar que no veiem la sal dissolta. A Gerri, l’aigua es feia arribar amb canals de fusta a les salines recobertes d’argila (impermeable). Podríem dir que el nostre plat amb film és com una mini salina recoberta d’argila.

Deixem el plat amb l’aigua salada al sol. Amb el sol i la calor, l’aigua s’evaporarà quedant al plat, sobre el film, els sediments, cristalls de la sal que contenia l’aigua. La gent de Gerri de la Sal feinejaven a les salines i feien una muntanya de sal al centre que després traginaven i emmagatzemaven a la caseta abans de portar-la a l’alfolí. En el nostre cas, la petita pila de sal es converteix en material de joc.

Quan fem la proposta, és interessant anar construint el relat d’allò que fem conjuntament, evocant el record dels elements i espais que hem vist durant la visita al museu. Així mateix, quan recuperem el plat i veiem els resultats, és recomanable fer-nos preguntes per recordar què havíem fet i per què, què n’esperàvem i observar que hem obtingut.

De fet, intentem reproduir un procés que hem vist a gran escala, amb la hipòtesi que seguint aquells passos obtindrem el mateix resultat. Ens basem en els canvis d’estat de la matèria, útils en els procediments, en aquest cas, de separació de solut i dissolvent d’una dissolució.

Evidentment, fer servir aquests termes amb infants petits, no té gaire sentit. Caldrà adaptar el llenguatge de manera que el missatge sigui cert segons evidència científica però adequat al seu grau de comprensió i coneixements. Tanmateix, és interessant veure com aquesta mateixa experiència pot ser adequada per a diferents edats.

En tot cas, és una activitat que ens ajuda a comprendre allò que hem vist a Gerri de la Sal (si hi anem) i que ens apropa a la ciència i al mètode científic.

Referències

Agència Catalana de Turisme (s.d) Alfolí de la Sal i salines de Gerri de la Sal Catalunya.com [web] Recuperat de http://www.catalunya.com/alfoli-de-la-sal-i-salines-de-gerri-de-la-sal-17-16003-6?language=ca

Ajuntament de Baix Pallars (s.d.) Salins de Gerri. Ajuntament de Baix Pallars. Turisme [Web] Recuperat de http://baixpallars.ddl.net/turisme/salins-de-gerri

Col·laboradors de la Viquipèdia (2020) Gerri de la Sal [en línia]. Viquipèdia, l’Enciclopèdia Lliure, Disponible en http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Gerri_de_la_Sal&oldid=24537147

S.N. [SqUaRk26] (2013) Història de la sal – Gerri de la Sal [Vídeo de YouTube] Recuperat de https://www.youtube.com/watch?v=grVo8nkVe5w

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s