Pessiga’m (E. Duthie & D. Martagón)

20190313_005528_0001.png

El 13 de març de 2019 us presentava…

…una proposta molt interessant de Filosofia visual a partir de 6 anys. Pot llegir-se, s’hi pot jugar en família, permet crear, pensar, conversar…

Començo per parlar del format: una capsa quadrada d’un pam que conté 14 làmines amb “escenes que fan rumiar” i preguntes que conviden a la reflexió i al diàleg filosòfic; 3 làmines en blanc per crear escenes pròpies; una guia; propostes d’ús; i un pòster-còmic, “El petit Remo al regne de Pesssiga’m”.

En referència a l’autoria: els textos són d’Ellen Duthie; les il·lustracions són de Daniela Martagón; i la traducció de Bel Olid. Raquel Martínez Uña n’és l’editora.

A la web Wonder Ponder, poden trobar-s’hi més recursos i una guia detallada.

Contingut

Es fa tan complicat escollir una làmina! Cadascuna està pensada fins a l’últim detall i lliga a la perfecció amb la frase que l’acompanya. Darrere, hi trobem diferents preguntes que ens conviden a pensar en la realitat i què és o no real, el coneixement, els sentits, els somnis, la fantasia i la imaginació.

“Com es distingeixen realitat i somni?” “Com desapareixen les pors?” “Es pot ser feliç sense tenir moments d’infelicitat?” “Dir que hi ha coses que no existeixen és el mateix que dir que existeixen coses que no existeixen?”…

Com sempre, i potser en aquest cas més que mai, no explicaré més sobre el contingut. El millor és meravellar-se i sorprendre’s descobrint cada il·lustració i el raonament que ho acompanya. Fer-ho d’una altra manera i mostrar massa, seria un crim!

És possible que hi hagi làmines que, segons la criatura i l’edat, us semblin poc adequades. El format en làmines soltes, permet poder seleccionar-les i ajustar la proposta al moment de cadascú. Així mateix, poden seleccionar-se i adaptar-se les preguntes i la lectura de les imatges.

En tot cas, és una proposta viva que despertarà diferents respostes i noves preguntes al llarg del temps.

Col·lecció Wonder Ponder

A més de Pessiga’m, tinc pendent aconseguir i assaborir els altres títols de Wonder Ponder:

  • Món cruel (sobre la crueltat)
  • Jo, persona (sobre la identitat)
  • El que tu vulguis (sobre la llibertat)

Juguem, llegim, parlem…

Aquest cap de setmana, vam llegir, jugar, conversar amb Pessiga’m amb la meva neboda de 8 anys (gairebé 9). Ni de bon tros vam poder respondre totes les preguntes o mirar totes les làmines però em van semblar força interessants, no només les seves respostes i raonaments, sinó les seves mirades i expressions en rebre les preguntes o en veure les làmines. Parlo de la primera impressió, el primer pensament espontani que sorgeix de l’estímul, abans d’arribar al matís i construir el raonament.

Pessiga’m és un recurs que permet un coneixement bidireccional. Per l’infant és un estímul a la reflexió, al raonament i a la construcció de coneixements, en aquest cas, sobre la realitat. Per l’adult que l’acompanya, esdevé un instrument per conèixer una mica més l’infant, en quin moment del seu desenvolupament es troba, podent recollir informació de la dimensió cognitiva però també socioafectiva.

En aquest sentit, pot generar una conversa que obri la porta a l’infant per expressar-se i explicar vivències, experiències, situacions complexes, pors i neguits que potser d’altra manera li serien difícils de transmetre a l’adult.

Sigui com sigui, quan obriu la capsa i comenceu a jugar, llegir, conversar, observeu-l@s i meravelleu-vos!

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s