Fa un any, vaig actualitzar per últim cop aquest recull de sèries en les quals algun dels personatges presenta TEA o s’hi reconeixen trets que poden fer pensar que ho presenti.
La primera versió de l’entrada es va publicar fa sis anys. Des de llavors, hi ha hagut canvis.
Un d’ells és que des de la publicació del DSM 5, la Síndrome d’Asperger va quedar inclosa en el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).
Fa sis anys, recollia al bloc sèries animades i reals que poden ser útils com a eina per ajudar a explicar l’autisme i donar-li visibilitat en positiu.
Amb la primera actualització afegia:
A través d’elles, podem conèixer l’autisme des del punt de vista de l’infant, de l’adolescent i de l’adult jove.
Rellegint, he recordat Sherlock. No recordava si hi havia alguna evidència del fet que el protagonista tingués TEA i, cercant respostes, he topat amb un article de Ramon Cererols que ens treu de dubtes i ens descobreix altres sèries amb personatges amb autisme.
Tot i que, realment, volia afegir a l’entrada una sèrie que compta amb un personatge amb TEA i no és el protagonista, no gira al voltant de la seva història únicament. Es tracta de Madres. De fet, aquest personatge apareix en el tràiler comptats segons. Explicar l’interès que em genera la seva història implica fer un espòiler com una casa. Us recomano veure el primer capítol.
L’entrada original recollia recursos que vam conèixer en el curs sobre Síndrome d’Asperger de PRISMA.
Són vídeos que poden ser útils per explicar a infants i grans, d’una manera clara i senzilla, què és el TEA i la Síndrome d’Asperger, i com l’alumnat amb aquest trastorn pot i hauria de poder anar a l’escola del seu barri [inclusiva], enriquint-la i enriquint-se.
Sèries animades (infants)
En el cas de The Big Bang Theory, un dels protagonistes és un noi amb Síndrome d’Asperger i altes capacitats. En qualsevol capítol podreu reconèixer-ne els trets però, en aquest vídeo, es fa un recull de situacions que il·lustren els diferents criteris que una persona amb SA pot complir.
Referències
Cererols, R. (13 de febrer de 2019) El Síndrome de Asperger en las series de TV. Autismo España [Web] http://www.autismo.org.es/actualidad/articulo/el-sindrome-de-asperger-en-las-series-de-tv