#JoEmQuedoACasa
Començo aquesta entrada el dia 51 de confinament. Ja no és absolut. Fa cinc dies que els infants poden sortir acompanyats d’una persona adulta. Podeu saber-ne més en aquesta entrada.
Seguim amb el recull de propostes i activitats que hem fet amb la petita A aquesta sisena i setena setmana de confinament. Si no has vist l’entrada de la primera setmana, t’explico per què.
Per què? Perquè és una manera de compartir propostes, em serveix per portar aquest confinament d’una manera més positiva i, alhora, és una mena de diari del confinament per recordar d’aquí a uns anys com ho vam viure.
Fem menys propostes aquestes darreres setmanes?
No exactament. El que sí que passa és que algunes de les propostes que li presentem a la petita A o que ella mateixa demana ja les hem tractat en el bloc.
Hem de pensar que no es tracta de fer cap competició ni cursa. No cal fer cada dia alguna cosa nova i extraordinària. Molt sovint allò extraordinari es fa veure en activitats senzilles i quotidianes. Altres vegades, la improvisació porta a propostes exitoses, fins i tot més que aquelles que hem cercat i preparat a consciència.
Per tot això i, ja que aquí publico aquelles propostes que penso que poden ser interessants, aportar quelcom o donar idees, he unificat les setmanes 6 i 7.
Setmana de Sant Jordi
La sisena setmana de confinament coincideix amb Sant Jordi. Crec que per totes les persones que vivim aquesta diada amb il·lusió, estar confinades ha estat una mica dramàtic. Diuen que la traslladaran al dia 23 de juliol per viure-la al carrer. Tanmateix, no hem deixat de celebrar-la una mica a cada casa i, en comunitat, virtualment.
La nostra biblioteca i els nostres preferits
Amb Lactamater i amb La Cirereta hem engegat diverses iniciatives amb motiu de la Diada de Sant Jordi. Entre elles, fer un recull de llibres i contes infantils, recomanacions i un webinar sobre l’acompanyament dels infants com a petits lectors.

Tot i que ja ha passat la data, mai és tard per conèixer nous títols. Deixo un recull dels que tenim a la biblioteca de l’A (actuals i de quan era una mica més petita):
Agee, J. (2018) El mur al mig del llibre. La Casita Roja
Alonso Feijoo, A. (2019) Carla no es Carla sino Carlos. Realkiddys
Benegas, M., Reyes Guijarro, M. (2019) Tris-Tras Combel
Bielinsky, C. (2017) La casa dels petons. Baula
Bizouerne, G. (autor), Badel, R. (Ilustrador), Salvadó, M. (Traductor) (2018) El llop gris i la mosca Baula
Bonilla, R. (2015) De quin color és un petó? Ànimallibres
Bonilla, R. (2017) La Muntanya de llibres més alta del món Ànimallibres
Calì, D. i Somà, M. (2020) El venedor de felicitat. Zorro Rojo
Clima, G. (s.d) Quan surt el sol . Col. amb un ditet. Panini
Copons, J. (2018) Tot el que sé de la caca Combel
Copons, J. (2019) Qui ha estat? Combel
Dubuc, M, (2019) El jardí d’en Bernat. Editorial Joventut
Escoffier, M. i di Ciacomo, K. (2012) El conte de la formigueta que volia moure les muntanyes. Kokinos S.A
Holzwarth, W., Erlbruch, W. La talpeta que volia saber qui li havia fer allò al cap. Kalandraka
Ibarzábal, P.S. i Anna Llenas (2012) Si jo fos un gat. Estrella Polar
Jeffers, O. (2017) Perdut i trobat. Andana Editorial
Klassen, J. (2012) This is not my hat. Candlewick Press
Laurence, J. i Clamens, M. (2018) La Gala i el Pelut al parc d’atraccions (Pop up) Combel
Piu piu
Llenas, A. (2012) El monstre de colors. Flamboyant.
Llenas, A. (2017) El sol fa tard. El Cep i la Nansa
McKee, D. (2018) Elmer. Beascoa
Navarro A. (autotra) i Blasco, J.A. (Il·lust) (2018) Ens enlairem! Combel
Oxenbury, H. i Rosen, M. (2013) Anem a caçar un ós. Ekaré
Roig, R. i Prades, H. (2015) Patufet, on ets? Cossetània Edicions
Ross, T. (1991) Vull un gat. Zorro Rojo
Ruillier, J. (2004) Per quatre cantonades de no res. Editorial Joventut
Scheffler, A. (autora) i Donaldson, J. (Il·lust), Farran i Vert, T. (Traductora) (2017) Els mitjons de la Guineu. Editorial Joventut
Simó, X. (2018) La iaia embolica la troca. Andana Editorial
Tickle, J. (2017) La granota alegre (
pop-up) CombelTullet, H. (2015) Un llibre. Cruïlla. Barcelona.
Tullet, H. (2017) Oh! Un llibre que parla. Cruïlla
Ungerer, T. (2007) Els tres bandits. Kalandraka
Ungerer, T. (2019) La bèstia i el senyor Racine Blackie Books
Van Genechfen, G. Què portes dins del bolquer? Cruïlla
Vidal, M., Font, A. (2019) Plous o fas sol? Akiara Books
Willis, J. (autor) i Ross, T. (Il·lust) (2008) De cotó fluix. MacMillan Infantil i Juvenil
Yarlett, E. (2018) Tinc un drac a casa. Cruïlla
Decoració del balcó

Un Sant Jordi confinat demanava engalanar el balcó. Si no podíem sortir a cel·lebrar-ho al carrer, portaríem la festa a casa.
La proposta simplement consistia a fer un mural per penjar al balcó. En el nostre cas, vam fer un drac ben gran, amb pintura.
També hi vam enganxar una rosa. La vam fer amb paper embolicat per la tija i amb un rotllo de cartró de paper de vàter desmuntat i embolicat per fer els pètals.
Finalment, aprofitant l’interès de la criatura per escriure, vam dictar-li les lletres que calia fer per posar “Sant Jordi”. La S que li costava molt de fer, cada vegada surt millor.
Cabana de tetrabrics
A casa es beu molta llet i se’ns acumulaven els tetrabrics. Què en podem fer? Doncs, rentant-los molt bé, podem fer una cabana.
El primer que vam fer amb l’A, va ser decidir ubicació, orientació i quant de terreny hauria d’ocupar. Ho va delimitar amb guix a terra.
Després, marcant els límits dibuixats amb volum (garrafes) va veure que era massa petit i va reajustar-ho.
Aquest detall és interessant perquè aquí entren en joc habilitats visuoespacials i el pensament matemàtic en relació amb la mesura, la representació en l’espai, el seu coneixement, orientació, situació i distància. Aquests aspectes són inseparables del coneixement de l’esquema corporal.
Un cop clara la ubicació, van entrar en joc els tetrabrics, amb els quals vam anar construint les parets, enganxant-los amb cinta americana. De moment, tenim parets de tres tetrabrics d’alçada i la idea és que segueixin creixent.
El sostre el vam fer amb un tendal de ràfia que teníem per casa.
Tot i que les parets encara no estan acabades, ja és possible el joc, fet important per mantenir l’interès quan parlem d’un projecte que trigarem setmanes a donar per finalitzat.
Aquesta cabana, en aquests dies, ha estat una caseta, un avió i un autocar que ens portava a Port Aventura. L’autocar, amb cinturó de seguretat i tot.
Aquí trobareu un parell de referències sobre les matemàtiques a l’educació infantil.
Figures de paper maixé

La Norma i el Blai van compartir un vídeo on ensenyaven com fer els Gegants de Sant Climent de paper maixé. Aquell vespre, fent el sopar, vaig detectar a la cuina dues ampolles que serien ideals per fer-ho… i ens hi vam engrescar.
No teníem paper de diari. No passa res. Segur que hi ha moltes famílies que aquests dies disposen del material alternatiu que vam fer servir: paper higiènic.
El cap el vam fer amb dos pots de iogurt grec molt rodons, dues semiesferes unides que van quedar prou bé.
A partir d’aquí, vam tallar trossos de paper higiènic, els van mullar en la barreja 50-50% d’aigua i cola blanca, i els vam anar posant sobre les ampolles i els pots de iogurt, fent diverses capes.
És important deixar que s’eixugui bé i, un cop sec, ja es pot pintar amb temperes, posar-hi roba, feltre, o el que vulgueu per acabar de vestir-los.
Aquesta setmana, amb una ampolla un xic més petita i una bola de paper d’alumini, hem fet la Llúcia, que està ja en fase de pintura.
En el nostre cas, van ser gegants, però la mateixa tècnica es pot fer servir per crear qualsevol altra figura. Amb diferents materials reciclats podem crear estructures diverses per representar allò què vulguem!
És una tècnica senzilla que els permet fer amb acompanyament però mínima intervenció.
Joc de llum i retroprojector improvisat
Dimarts ens vam llevar amb un misteri misteriós que ens va convidar a experimentar i jugar amb la llum i els miralls, una mica inspirada per @entrecasayelcole. Feia dies que veia les imatges que penjava del repte #teretoalretro i, en aquell moment, em va anar genial tenir la idea al cap.
Així doncs, a l’espera de disposar d’un mirall en condicions, vam aprofitar un petitó que teníem i una llanterna. Vam provar amb diferents materials però el que més va agradar a l’A, va ser projectar el cor que va troquelar en un paper.
No descarto anar polint la qüestió dels materials i donar més joc a la idea.
La setmana vinent, més! Estem en desescalada, ja podem sortir una mica i és normal que tinguem menys temps per dedicar a propostes interiors. Hem d’aprofitar el bon temps!