Abordatge de conflictes en temps de confinament

20200429_194106_0000

Aquest era el tema del webinar que vaig fer ahir amb Lactamater. Un tema intens com les situacions que es donen en aquests moments de confinament en cada llar. I no hi ha receptes màgiques! Perquè cada conflicte, cada família, cada infant, demanarà unes estratègies i recursos determinats que caldrà anar descobrint.

El descobriment de la nostra pròpia recepta arribarà gràcies a mirar-nos i conèixer-nos, però també serà facilitat pel coneixement de com funcionem, com ens desenvolupem, quin és el nostre paper en el desenvolupament dels infants

Com pot afectar el confinament en els infants? És important dir “com pot afectar” i no “com afecta“, perquè cada infant és diferent. Si bé és cert que les famílies que van participar ahir afirmaven complir amb tots i cadascun dels efectes…

Què podem fer per afrontar el dia a dia, quan tenim la sensació que les tensions i els conflictes són continus? I, encara més, què passa si la situació ens supera i en un moment donat no aconseguim gestionar el conflicte com ens hauria agradat, com llegim a tot arreu que ho hauríem d’haver fet? Què passa quan estem soles i la situació ens demana un contenció emocional extrema?

Doncs, de tot això, en vam parlar ahir. De la importància de centrar-nos en allò que podem modificar, sobre allò que controlem i sobre el que podem actuar. De facilitadors en aquests dies de confinament per compensar-ne els efectes negatius. De transformar el que ens pot semblar que ha estat una mala resposta a un conflicte, en una oportunitat per aprendre conjuntament. Hem parlat de fer fora la culpa, que ens persegueix i que carreguem com una llosa, per poder avançar. I també de com aquest fet no ha de suposar una excusa per no seguir endavant amb voluntat de millora continua.

Perquè som humanes i  també sentim i ens equivoquem. Com acompanyem l’infant en la gestió del conflicte pot estar molt condicionat pel nostre estat emocional. Podem estar soles, estressades, superades, tristes o esperançades, angoixades, preocupades o lluitant per mantenir l’optimisme.

Sigui com sigui, cal contemplar totes les possibilitats quan parlem de l’abordatge de conflictes (durant el confinament i també en situació d’antiga normalitat). Perquè, com algú va dir, “la vida no és Pinterest” (i molt menys Instagram). Així que les persones que pretenem acompanyar les famílies en la criança i l’educació dels infants, ho hem de fer conscients de la realitat i en la realitat. D’altra manera s’estarà exigint un ideal molt lluny de ser real o, fins i tot, gosaria dir, impossible.

Vols rebre assessorament sobre l’abordatge de conflictes?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s