Normes APA

cosetesdenores.cat (7)

Aquest tema ens persegueix a totes les persones que d’una manera o altra tenim relació amb les Ciències Socials, ja que la norma APA (American Psychological Association) és el format que cal seguir per a citar i referenciar fonts d’informació en aquest àmbit acadèmic.

Citar i referenciar correctament és important. Les referències a autors i publicacions durant el text, demostren el reconeixement a l’autoria de la idea que s’expressa o cita evitant, per tant, el plagi. Per altra banda, ajuda a qui llegeix a localitzar a la bibliografia la font d’origen de la idea per tal de poder-la recuperar i consultar. Tot plegat aporta rigorositat i reforça les idees que s’exposen o es defensen. Fer una selecció acurada de les referències i citar-les correctament representa un valor afegit.

Tanmateix, és una qüestió que porta maldecaps als estudiants i, en general, a qualsevol persona que generi contingut i el publiqui.

En aquesta entrada es pretén recollir recursos i recomanacions que ajudin a fer aquesta tasca una mica més fàcil.

La primera recomanació: no deixeu les referències pel final. Quan s’inclou en el text una cita o la idea d’un autor, acompanyeu-la de la referència que pertoqui (Autor, any) i afegiu la referència completa a l’apartat de bibliografia. És la millor manera per evitar despistar-se i oblidar-se’n alguna!

Una aplicació: Mendeley. Es tracta d’un gestor de referències bibliogràfiques amb el qual es pot treballar  via web, aplicació d’escriptori i aplicació mòbil. Permet fer grups i compartir documents i referències, crear carpetes per organitzar-les, llegir pdf… També se sincronitza en els diferents dispositius on el tingueu instal·lat, de manera que podeu tenir les vostres referències sempre a mà i afegir les que consulteu, al moment, des del navegador. Però, compte! En afegir una referència a Mendeley, reviseu la informació detectada. Cal assegurar-nos que les dades són correctes! Les aplicacions ens poden facilitar la feina, però no podem confiar-hi cegament!

Una web: Normas APA. Una web de referència que es va actualitzant periòdicament i que pot resoldre dubtes sobre com referenciar correctament qualsevol mena de document i en qualsevol situació. D’aquesta web destaco: Cómo citar y referenciar en formato APA sin tener toda la información disponibleEl generador automàtic de cites de la web també pot ser una alternativa útil si no us voleu instal·lar un gestor de referències.

Una guia:

Moreno, D., i Carrillo, J. (2019). Normas APA 7.a edición. Guía de citación y referenciación. https://doi.org/10.1037/0000165-000

Una guia- resum en imatges a Instagram,  de la Prof. Sara Suarez:

Així mateix, cada universitat acostuma a tenir recursos propis per als seus estudiants com guies, vídeos tutorials, presentacions… no deixeu de consultar-los!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s