#JoEmQuedoACasa
Fa 22 dies que som a casa. En el nostre cas, només ha sortit el pare de la criatura i perquè no hi ha més remei. No ens “repartim les sortides” perquè creiem que amb un dels dos que s’exposi, si ho podem fer així, ja n’hi ha prou.
Seguim amb el recull de propostes i activitats que hem fet amb la petita A aquesta segona setmana de confinament. Si no has vist l’entrada de la primera setmana, t’explico per què.
Per què? Perquè és una manera de compartir propostes, em serveix per portar aquest confinament d’una manera més positiva i, alhora, és una mena de diari del confinament per recordar d’aquí a uns anys com ho vam viure.
Peces soltes

Diumenge, vaig veure que la petita A agafava els nins del calendari i hi començava a jugar.
Potser era el moment d’aprofitar l’interès que havia posat en aquestes peces per oferir-li altres peces soltes. Principalment, es tracta de material reciclat i recollit en els nostres passeigs a la muntanya. També hi ha els cons de Joguines Grapat que li va regalar la Joana pel seu aniversari.
La petita A va començar per inspeccionar amb cura els materials i fer alguna composició. El pas següent va ser escampar-ho tot per després tornar a triar i construir.
Si voleu saber més sobre el joc amb peces soltes, us recomano visitar el blog de la mamá extraterrestre.
Farina
El joc amb farina s’ha traduït en tres propostes de joc: transvasaments, el bany dels animals i massa de sal.
Transvasaments
Li presento alguns estris i materials: cistell amb animals, petit arc de sant Martí de fusta, pedres, troncs, cullera de servir gelat, cullera de metall, flameres, coladors de malla metàl·lics.
I, al centre, dues safates: una amb farina i una altra buida.
També dono unes consignes bàsiques:
- pot jugar amb la farina i fer servir tot el material que hi ha a la taula;
- hi juguem a la taula i,
- si hem de sortir de l’habitació, ens espolsem abans.
Tanmateix, com era d’esperar, va caure farina a terra i va intentar treure’n de l’habitació. Recordar les consignes i el seu sentit va ser suficient per reconduir-ho.
A banda de fer transvasaments i experimentar amb les propietats de la farina, l’activitat la va convidar
- al joc simbòlic (primer amb els animals, després preparant pastissos pels nostres “aniversaris de broma”);
- i a fer-la servir com a suport per practicar traç i lletres amb el dit.
Bany dels animals
Els animals amb els quals va jugar la petita A el dia abans estaven completament plens de farina. Calia rentar-los i això mateix ja podia suposar una activitat lúdica per si sola.
Així doncs, vaig preparar un tamboret a prop del bidet, i un altre per donar suport a una safata neta i seca, amb una tovallola.
En acabat, vam portar els animals al balcó, al sol. Aquí va sorgir una altra oportunitat de joc, col·locant els animalons de manera que els toqués el sol.
Massa de sal

La massa de sal és una massa per modelar que es pot coure al forn per assecar-la completament i, així, preservar-la durant més temps. Els seus ingredients són sal, farina i aigua en les següents proporcions aproximades:
- 2 mides de farina
- 1 mida de sal
- Aigua a ull, anar afegint segons textura.
A més dels recipients i ingredients necessaris per a fer la barreja, també hem presentat estris de modelatge i materials naturals i reciclats de la nostra col·lecció de peces soltes.
Counting Animals (Crocodile Creek)

Joc de comptar animals i aparellar-los amb el nombre que correspon.
Són 12 puzles de dues peces, una amb el nombre i l’altra amb la quantitat equivalent d’animals d’una espècie determinada.
Quan són més petits, poden aparellar per color i encaix. Més endavant, ja poden associar la quantitat d’animals dibuixats a la peça amb el nombre que correspon.
Només l’he pogut trobar a Amazon.
La petita A va decidir completar el joc afegint-hi pedres. Va posar en cada cas la quantitat de pedres que indicava cada nombre i, després, ho va aparellar amb els animals corresponents.
Magnets Seasons

Joc magnètic de les estacions de l’any d’Apli kids.
Es tracta d’una làmina magnètica on apareixen representades les quatre estacions. Aquesta es pot posar vertical aprofitant unes petites ranures de la capsa. Per altra banda, hi ha dos infants de tres peces cadascun per a cada estació que mostren com anem vestits en cada època. Es tracta d’associar l’estació de l’any amb la roba i accessoris propis de cadascuna.
La primavera i la tardor li han fet ballar el cap. Mirant-ho bé, si som fidels a la realitat, no va tan desencaminada… estem tenint uns primers dies de primavera de fred i, per altra banda, cada any diem que ens mengem les castanyes en màniga curta. Així doncs, no em sembla estrany que es confongui amb aquestes estacions de transició,
Creació de titelles de cartró

Aprofitant restes de cartró de la capsa d’Oks&Bo, la petita A va poder dibuixar-hi uns personatges. Vam retallar-ho deixant una mica de marge i hi vam posar un pal de polo enganxat.
És una proposta tan senzilla que no sembla necessari parlar-ne. Doncs bé, per mi, la gràcia principal d’aquesta activitat és que la forma del titella sigui totalment obra de l’infant. Per tant, no es tracta de pintar sobre una figura donada sinó convertir en titella un dibuix original de la criatura, un personatge creat o la representació de qui vulgui.
Pirates

Aquesta activitat va ser proposta de les mestres de P3. En va implicar una mica de feina al pare de la criatura i a mi però el cert és que vam gaudir fent-la.
Es tracta d’un joc de cerca amb pistes. Per jugar-hi, vam preparar diferents elements:
- un tresor: amb una capsa decorada com un cofre digne de la millor història de pirates i, a dins, blocs lògics d’Ofimés. Els blocs lògics són un material molt interessant que ens va portar l’avi Miquel i que encara no li havíem ensenyat. Podeu posar dins el cofre qualsevol cosa que considereu, que sigui novetat per l’infant o que faci temps que no veia.
- un mapa del tresor de “l’illa” on s’amaga el cofre, on s’hi representaven referències reals de diferents llocs de la casa.
- vuit targetes numerades, cadascuna amb un tros de la imatge del lloc concret on es trobava el tresor.
En vuit dels llocs referenciats al mapa, vam col·locar-hi una targeta numerada. En aquest cas, els vam distribuir en ordre segons el camí que indicava el mapa. Era capaç s’anticipar quin número trobaríem en el següent pas. Més endavant podríem posar-les desendreçades per donar una mica més de joc i complexitat.
Un cop va tenir les vuit pistes, es tractava de muntar el puzle. La imatge resultant li va indicar exactament on havia de buscar.
Cares

Dijous, rebíem una proposta de les mestres de P3 de composició de cares amb diferents materials i identificació de cares en objectes de l’entorn (un #iseefaces).
Així doncs, vaig pensar a provocar una mica la petita A posant a l’abast materials (peces soltes) que tenim disponibles en aquesta situació de confinament, i alguna cosa més que pogués ser un suport. Vam mirar juntes les imatges del que havien fet a l’escola.
A la taula de llum, encesa, vaig deixar-hi una cara senzilla, amb algunes peces de les quals fem servir per jugar amb la llum.
No va fer-ne gaire cas. Així com el dia abans, sense més, havia fet una cara amb els blocs lògics i també a la dutxa amb unes fruites de joguina, quan li vam oferir el material, aquest no la va provocar com esperàvem.
És una cosa que pot passar! Potser no era el moment, potser no era el dia… Potser el material no li semblava prou atractiu…
A la tarda quan ja recollíem una mica, sembla que es va obrir una escletxa de llum i va mostrar un xic d’interès. En aquell moment, l’acompanyàvem.
[…] banda, durant el confinament, havíem preparat una proposta de l’escola que consistia en la cerca d’un tresor pirata. Per trobar-lo, havia de recollir vuit pistes numerades distribuïdes per la casa. Un cop el va […]
M'agradaM'agrada