Pintar sense -o pocs- límits (exterior)

Ahir vam començar quinze dies de tancament d’escoles i, sembla que també de confinament a casa per tal de contribuir a frenar el contagi i propagació del famós Coronavirus.

Aquests dies, que no són vacances, ens caldrà una bona dosi de paciència, positivisme i creativitat. Són moltes hores que haurem de passar juntes, fent possible el teletreball i alhora la seva atenció. Per tant, mai va malament anar fent un recull de propostes.

Intentaré publicar cada dia la proposta o propostes que fem a casa, d’interior i d’exterior. Sovint, les propostes que plantejo amb la petita A deriven en altres. Vull dir que comencem amb una idea i acabem amb una altra seguint el seu interès i el seu joc. I ja m’agrada.

El que pretenc és explicar-vos el procés. Si repetíssim la proposta, és possible (potser segur) que el resultat seria diferent i derivaria, per tant, de manera diferent. Està bé! De fet, crec que és el que més m’agrada de tot, la incertesa d’on ens portarà aquell material o aquella idea; la transformació de la meva proposta en la seva proposta.

Pintem al terrat

Manos morada estampadas en el suela de la terraza sobre blanco y dentro de círculo blanco de tiza. Dos formas moradas en el suelo sobre ellas.

I és que ahir vam voler aprofitar el sol de primera hora de la tarda i vam pujar dalt al terrat.

La proposta inicial era “fer pastetes”. Però vam trobar el fang sec que havíem intentat recuperar setmanes abans i vaig pensar que podria estar bé pintar-ne els trossos.

img_20200313_171051

Tenia la pintura de dits que havien portat els Reis a casa de la Joana, així que semblava el moment perfecte per fer-la servir. La pintura de dits marxa amb molta facilitat i, per tant, permet deixar via lliure per fer i descobrir. El fet de ser al terrat, també facilitava ampliar els possibles suports…

  • Fang sec
  • Retalls de fusta
  • Test (una manera de personalitzar-los)
  • Terra

Teníem pinzell però ben aviat va preferir tocar, barrejar colors i pintar amb les mans, estampant-les però també refregant. Hi havia dues opcions: limitar l’activitat o deixar fer, a veure què passava i quin sentit prenia la proposta.

Per tal de preservar la pintura que pogués quedar, vam fer servir els taps per posar una quantitat limitada de pintura que anàvem reposant, si calia.

D’aquesta manera, es posava cert ordre en aquest fantàstic caos.

Veient les imatges i tenint en compte els seus comentaris durant el joc, podríem dir que el sentit de la proposta va ser el descobriment de la transformació i la creació de nous colors en barrejar-ne d’altres, i el gaudi de notar la textura de la pintura a la pell.

Però la màgia dels colors, de barrejar-los i crear-ne de nous… I la textura de la pintura a la pell ens ha portat a aquesta experiència que podria semblar caòtica, desmesurada. Algú potser pensa que no hauria d’haver permès aquesta evolució de l’activitat…⁣

Però recordo els seus comentaris i estic convençuda que deixar-la fer ha estat bona idea. (“Quina bona pensada!”, diu ella)⁣

“Quin blau més xulo!”⁣

I si agafo vermell? Uaaalaaa, mama, és lila!! El teu color preferit” (amb cara de súper al·lucinada)⁣

I amb el blanc…?“⁣

Va fent, va provant, va investigant. S’hi fixa, ben atenta: el procés de transformació de cada barreja de colors en el color resultant la fascina. ⁣

És ciència, art, descobriment, joc, gaudi, aprenentatge. Val la pena.⁣

Us deixo imatges del procés.

A Instagram:

View this post on Instagram

#repteCovid_19 1/15⁣ ⁣ Ja sabeu, 15 dies de malabarismes forçats mal anomenats conciliació, d'infants a casa amb la complexitat i la limitació de les mesures de prevenció, de mantenir la calma i no caure en creure'ns fakes que corren per la xarxa… ⁣ ⁣ Res que us sigui nou a aquestes hores del primer dia de tancament d'escoles.⁣ ⁣ I així hem salvat la primera tarda de clausura amb la #petitaA⁣ ⁣ Hem començat pintant els trossos de fang sec (aquell que vam intentar recuperar fa setmanes) i un test, amb pintura de dits que els Reis van deixar a casa de la @joaana.sp ⁣ ⁣ Però la màgia dels colors, de barrejar-los i crear-ne de nous… I la textura de la pintura a la pell…⁣ ⁣ …ens ha portat a aquesta experiència que podria semblar caòtica, desmesurada. Algú potser pensa que no hauria d'haver permès aquesta evolució de l'activitat…⁣ ⁣ Però recordo els seus comentaris i estic convençuda que deixar-la fer ha estat bona idea. ("𝘘𝘶𝘪𝘯𝘢 𝘣𝘰𝘯𝘢 𝘱𝘦𝘯𝘴𝘢𝘥𝘢!, diu ella)⁣ ⁣ "𝘘𝘶𝘪𝘯 𝘣𝘭𝘢𝘶 𝘮é𝘴 𝘹𝘶𝘭𝘰"⁣ ⁣ "𝘐 𝘴𝘪 𝘢𝘨𝘢𝘧𝘰 𝘷𝘦𝘳𝘮𝘦𝘭𝘭? 𝘜𝘢𝘢𝘢𝘢𝘢𝘭𝘢𝘢𝘢, 𝘮𝘢𝘮𝘢, é𝘴 𝘭𝘪𝘭𝘢!! 𝘌𝘭 𝘵𝘦𝘶 𝘤𝘰𝘭𝘰𝘳 𝘱𝘳𝘦𝘧𝘦𝘳𝘪𝘵!" (amb cara de súper al•lucinada)⁣ ⁣ "𝘐 𝘢𝘮𝘣 𝘦𝘭 𝘣𝘭𝘢𝘯𝘤…?"⁣ ⁣ Va fent, va provant, va investigant. S'hi fixa, ben atenta: el procés de transformació de cada barreja de colors en el color resultant la fascina. ⁣ ⁣ És #ciència, #art, #descobriment, #joc, #gaudi, #aprenentatge. Val la pena.⁣ Al blog, també us ho explico! Enllaç a la bio 👆🏼 ⁣ #cosetesdenores #pedagogia #criança #covid_19 #joemquedoacasa #yomequedoencasa #quedatacasa #quedateencasa #colors #pintura #proposta #alseuritme #infants #infancia #familia #acasa #activitat #sinpantallas #sensepantalles

A post shared by Laia – Cosetes de no res (@cosetesdnores) on

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s