La bèstia del senyor Racine (Tomi Ungerer)

Aquests dies de festa em permeten privar-me un xic més de dormir per poder publicar entrada. A més de la voluntat de complir amb la freqüència habitual, se m’acumulen els llibres infantils i àlbums il·lustrats dels quals vull parlar.

D’una banda, no puc anar a la llibreria Els Nou Rals i sortir-ne amb les mans buides i, de l’altra, Oks&Bo m’ha fascinat, així que no us sembli estrany que les properes entrades siguin sobre diferents títols de literatura infantil.

Comencem, doncs, amb La bèstia del senyor Racine, de Tomi Ungerer.

La bèstia del senyor Racine

Aquest passat setembre, l’editorial Blackie Books, sota el segell Blackie Little, ha editat 20191228_104824per primer cop l’obra de Tomi UngererLa bèstia del senyor Racine, dins de la col·lecció Gran Literatura per a Petits Lectors. Aquesta història va ser editada originalment l’any 1971 però sense arribar a les nostres mans. En aquest cas, devem la traducció a Jordi Martín Lloret.

Parlem d’un llibre que creix amb els petits lectors, com diuen les companyes d’Oks&Bo a la guia de lectura que l’acompanya. I això és així perquè es tracta d’una història atractiva per a totes les edats, tant pel seu argument com per les seves il·lustracions. Senzillament, en el cas de les criatures més petites, pot requerir que adaptem el text o l’explicació d’algunes paraules. Si cal o no i com ho farem dependrà de cada infant.

La història comença amb un misteri: les preuades peres del senyor Racine havien desaparegut. La investigació el porta a descobrir quina bèstia li ha pispat les peres i, conèixer aquesta bèstia, farà que trontollin les seves conviccions relacionades amb el concepte de felicitat.

Les il·lustracions mereixen temps per assaborir cada detall. En cadascuna de les pàgines hi trobem algun element que ens arrenca un somriure (o un “apa!”), petits detalls, irrellevants per seguir el fil de la història si voleu, però que són una mostra més el seu caràcter insòlit.

Oks&Bo parla de “detalls grotescs i algunes imatges inquietants” i no li falta raó. No vull explicar-vos més perquè la diversió està en descobrir-ho… Només un exemple dels nombrosos detalls de les imatges que podríem comentar, des de la coberta fins a l’última pàgina: un detall que enllaça la dedicatòria Maurice Sendak, contemporani i amic de Tomi Ungerer, amb una il·lustració del nus de la història.  Cal fixar-s’hi. Ho trobareu?

La bèstia del senyor Racine és un llibre infantil que no deixarà indiferents els grans. Recomanable 100% afegir-lo a la carta als Reis.

Parla l’experta

Cal dir que quan ens va arribar aquest llibre, la petita A estava malalta i no vam trobar el moment de llegir-lo. És per això que encara no hem pogut gravar l’àudio per aquesta secció. Tan aviat com ho fem, l’actualitzaré.

Tenint en compte les possibilitats de lectura del llibre en diferents edats, serà interessant anar afegint la seva visió en diferents moments, al llarg dels anys, i veure l’evolució de la seva percepció de la història.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s