Oks&Bo: Setembre

A mitjans de juny d’aquest any, ens va arribar la proposta de participar en un Verkami per fer possible Oks&Bo.

#pedagogia #criançaOks&Bo és “la primera subscripció literària sorpresa per a petits lectors de 3 a 7 anys“. Tot i que a la web hi trobareu tota la informació sobre el seu funcionament, us en faré cinc cèntims abans d’explicar-vos què hi havia a la capsa de setembre.

En general, a la capsa hi trobareu una novetat literària infantil, una petita guia de lectura, una activitat relacionada amb el contingut del conte i una proposta per transformar i reutilitzar la capsa.

Els llibres que us arribaran seran novetats literàries originals, no reedicions o noves versions de clàssics. Són llibres de tapa dura escollits amb cura i criteri de qualitat. Força gent és pregunta què passa si ja tens el llibre que arriba (perquè no oblidem que és sorpresa). Doncs el cert és que és complicat que passi, ja que els llibres seleccionats per Oks&Bo acaben de ser publicats. Tanmateix, si passés, es comprometen a recollir-lo a casa i canviar-lo per un altre.

El preu de la subscripció per un mes és de 19.99 €, despeses d’enviament incloses.

Setembre: Plous o fas sol?

En aquesta primera capsa hem rebut el conte Plous o fas sol? d’ AKIARA books,  escrit per Mireia Vidal i il·lustrat per Anna Font.

20191013_090642Tot i que la petita A encara no té els 3 anys (per pocs dies), li ha encantat aquest llibre i no deixa de demanar-lo. Fins i tot, ja és capaç d’explicar-lo a la seva manera…

La pluja i el sol sovint es relacionen amb els estats d’ànim, amb les emocions. Si us fixeu en pel·lícules, sèries… la pluja sovint està present en moments determinats com períodes de dol (funerals, trencament de relacions…) i en moments de transformació o renaixement (per exemple, a El Rei Lleó, quan el regne passa d’un període fosc i erm amb Skar a un  nou període d’equilibri amb Simba).

En aquest cas, el temps atmosfèric esdevé una metàfora de l’estat anímic dels personatges que hi apareixen. Plou fora, però també plou dins.

Una seqüència de fets connectats entre sí ens mostren com allò que fem pot tenir conseqüències per a algú altre; com pot esquitxar a l’altre la nostra pluja interior. I com un gest positiu, un raig de sol en un dia gris, pot canviar-ho tot.

El conte ofereix la possibilitat de parlar de l’empatia, de la identificació de les emocions en l’altre, de les eines que podem tenir per fer que surti el sol en un dia gris. En aquest sentit, a banda de la guia de lectura que acompanya el llibre a la capsa d’Oks&Bo, el mateix conte disposa d’una petita guia de lectura al final del llibre: una cançó, l’explicació a un fenomen meteorològic i una reflexió en relació amb el contingut de conte.

Pel que fa a les il·lustracions, crec que aconsegueixen que la lectora se senti dins d’aquest dia gris i plujós, primer, i assoleiat després. Així mateix, destacaria detalls en cada pàgina que poden portar a seguir conversant, més enllà del propi text del conte. I, tot així, no ens ho diu tot, tampoc. La petita A sempre pregunta “on és la nota?”. Hi d’haver espai per a imaginar…

Parla l’experta

En aquesta entrada s’estrena una col·laboradora experta en petita infància: la petita A. La idea inicial era que ens expliqués que li semblava el llibre que ens havia arribat a la capsa sorpresa d’Oks&Bo. Tanmateix, ens ha semblat molt més interessant incloure aquest fragment.

La petita A ha agafat el llibre que hem llegit diverses vegades durant aquesta setmana i hem gravat “d’amagatotis” el que anava verbalitzant per ella mateixa.

Hi ha 2 comentaris

  1. Digueu-li a la petita A. que m’ha agradat molt sentir-la explicar el conte. N’hauré d’escriure un altre perquè me’n continuiï explicant.
    Abraçada!!!

    Mireia Vidal

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s