Dispositiu mòbil, eina educativa

El 30 de desembre de 2014, llegíem la notícia que deia que  el proper curs els centres educatius haurien de regular l’ús del mòbil i que el departament aconsella que aquest sigui aprofitat com a eina educativa.

També deia que, tot i que molts ja havien optat per seguir amb la bena als ulls i, per tant,  amb l’opció de la prohibició, hi havia centres que havien preferit buscar solucions. També recordava un tuit a #elsmatinsTV3 que havia publicat el 24 d’octubre de 2014 (molt abans de crear @cosetesdnores):

El mòbil s’ha d’aprendre a fer servir, com qualsevol altra eina. Prohibir-ho és aparcar el problema, no solucionar-lo.

Avui, 7 de juliol de 2019, gairebé cinc anys després, llegeixo un tuit de Jordi Carmona que comparteix una notícia del Diari Ara:

20190707_172514_0000.pngEn certa manera, sembla que costa avançar però que, aquest cop, es fa un pas important. En aquest enllaç podeu descarregar el Pla mòbils.edu.

A l’apartat del Marc Pedagògic, llegim:

“L’ús eficient dels dispositius mòbils en l’educació comporta una triple perspectiva: com a objecte d’aprenentatge, per garantir el domini instrumental dels dispositius mòbils i l’adquisició de criteris per fer-ne un ús ètic, responsable i eficaç; com a recurs per a enriquir els processos d’ensenyament—aprenentatge, amb materials educatius digitals que contribueixen a millorar la presentació i l’adquisició dels continguts curriculars; i, també, com a context d’aprenentatge, on la ubiqüitat dels entorns, aplicacions, serveis digitals permet dur a terme tasques de treball intel·lectual, individualment i en col·laboració i possibilita aprendre de manera més personalitzada, competencial i vinculada a l’entorn. “

Em sembla molt interessant, per altra banda, que es destaca la possibilitat de passar de ser consumidors de contingut a ser creadors de contingut a la xarxa. Per tant, implica deixar enrere, a la pràctica, la societat de la informació per endinsar-se, de debó a la societat del coneixement.

No es tracta de consumir o rebre informació i reproduir-la, sinó de construir coneixement a partir de la gestió de la informació amb sentit crític i compartir-lo creant contingut.

En aquest sentit, ben aviat espero escriure una entrada que em ronda pel cap des del mateix dia que vaig començar el curs Escuela Podcaster amb Sunne de NaciónPodcast . Us podeu anar fent una idea de què anirà…

Tornant al tema dels dispositius mòbils a l’aula i el Pla mòbils.edu, és important l’acompanyament que es farà a mestres i professorat, així com a la resta de la comunitat educativa a l’hora d’implentar el pla.  Si un problema gros tenim en l’educació de les criatures en les TIC és que les persones adultes responsables d’acompanyar-les encara estem molt verdes en aquest sentit.

I la tecnologia segueix endavant. Per tant, lluny de fugir-ne o intentar mirar cap a una altra banda, hem de ser-ne conscients, conèixer-la, continuar alfabetitzant-nos digitalment i acompanyar els menors en aquest camí, aprofitant tot allò positiu que ens ofereix i fent-nos capaces de prevenir riscos.

I qui no té mòbil? Una pregunta recurrent quan es parla de la inclusió dels dispositius a l’aula. Tot l’alumnat tindrà accès a aquest recurs. Qui en tingui, el podrà portar i qui no, en tindrà un del centre.  Es considera important que l’alumnat descobreixi primer l’ús educatiu del dispositiu abans que el lúdic. I, per tant, no es requereix que tothom tingui mòbil propi, ni que sigui d’última generació ni tan sols que tingui connexió.

Això em fa pensar en l’etern debat sobre quina és la l’edat adequada per permetre que les criatures tinguin mòbil. Ho apunto com entrada pendent perquè fa un temps que tinc la meva resposta a aquesta qüestió.

En definitiva, el pla impulsat per la Direcció General d’Innovació, Recerca i Cultura digital amb la col·laboració de la Direcció general de Currículum i Personalització, em sembla una aposta molt interessant i molt necessària. Caldrà restar atentes a com evoluciona i quina és la valoració que es fa de la seva aplicació que s’iniciarà el setembre de 2019 en 100 centres seleccionats d’entre tots aquells que s’hagin inscrit a la convocatòria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s