Sobre la notícia d’agressió d’una mestra a una alumna

Crec que és gairebé impossible que algú desconegui aquesta notícia. Us deixo l’enllaç en diferents mitjans de comunicació:

Investigan la denuncia de una agresión de una maestra a una niña que pintaba banderas de España

Denuncian la agresión de una profesora a una alumna en Terrassa por pintar una bandera de España

Uns pares acusen una mestra de Terrassa de pegar a la seva filla a classe per haver pintat una bandera d’Espanya

Sense entrar a jutjar si és cert o no, si la mestra és culpable o no, vull parlar d’alguns aspectes que em preocupen.

El motiu

Els tres mitjans destaquen en el titular el suposat motiu de l’agressió. És clar que hi ha una intencionalitat ideològica i política darrera del titular. I això em preocupa.

20190629_005025_0000El que és vertaderament important és que pot haver-se donat una agressió per part d’una mestra a una alumna. Punt. Puc acceptar que s’expliqui el suposat motiu en el contingut però no que es destaqui en el titular quan el que és rellevant i inacceptable és que una mestra agredeixi l’alumnat. Independentment del motiu.

És que m’és ben bé igual. No hi ha cap motiu que justifiqui una agressió a una criatura.

Crec que destacar el suposat “per què” en el titular desvia l’atenció cap a la situació política menystenint el que realment és important: s’ha acusat una mestra d’agredir a una alumna, cal que aclarir si és cert o no i, si ho és, prendre les mesures que pertoquin.

No és la primera notícia en poc temps sobre denúncies relacionades amb el maltracte a alumnat. Podeu veure’n exemples aquí i aquí. Totes elles em porten a les mateixes preguntes:

Com s’avaluen o s’haurien d’avaluar periòdicament les competències i aptituds pel desenvolupament de la tasca educativa? Com podem prevenir situacions com aquesta?

En casos com aquest no és estrany que es parli de la “poma podrida del cistell“. El cas és que no ens podem permetre que hi hagi pomes podrides. Estem posant en joc la infància, el desenvolupament i, per tant, el futur dels infants.

La relació família-escola

Com deia, no puc entrar a jutjar la certesa o no de l’acusació perquè no em pertoca  i em falten dades.

Tanmateix, em fa pensar en la situació de la relació entre la família i l’escola. 

Cal dir que no penso que abans (abans de què?) la relació fos millor. De fet, estic convençuda que el que hem viscut abans ens ha portat on som ara. 

Crec que els diferents agents, en general, són conscients de formar part de la comunitat educativa, però ho viuen des de diferents posicions: la col·laboració, la confrontació o la indiferència.

Desconec si hi havia hagut altres situacions similars prèvies, més lleus o no que la suposada agressió. Si la família o altres famílies havien parlat amb l’escola. O si realment l’opinió política d’ambdues parts ha tingut a veure o no en el succés.

Què podem fer perquè la col·laboració sigui predominant i no ho sigui la confrontació o la indiferència? Com podem garantir seguretat a les famílies, que “a la nostra escola” no passaran fets d’aquest tipus? Coneixen el circuït i canals de comunicació disponibles i establerts per a la prevenció i actuació en cas de sospita de negligència o maltractament per part d’alguna persona professional del centre?

Sigui com sigui, amb tot plegat i com sempre, els infants es veuen perjudicats per actituds i accions dels adults. I la premsa hi suca pa.


Després de la notícia, fa pocs dies publicaven:

Educació obre expedient a la mestra de Terrassa tot i que no hi veu ni “maltractament físic” ni “motivació ideològica”

Linxament a una mestra per la suposada agressió a una alumna que va dibuixar una bandera d’Espanya

Hi ha 2 comentaris

  1. Estic totalment d’acord amb el que dius, vaig pensar exactament el mateix quan ho vaig sentir: m’és igual el motiu!! I q la premsa hi suca pa… malauradament venen més diaris quan inflen els titulars i si va relacionat amb l’estat actual polític encara més… quina llàstima!

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s