Sobreviure l’adolescència

Si em vols fer feliç, regala’m un llibre. A casa ho tenen clar i pel meu aniversari em va arribar a les mans Sobreviure l’adolescència, de Raimon Casals i Glòria Canyet,  i amb la fotografia de Maria Velasco.

20190213_232644_0001
Famílium 2.0

L’adolescència és una etapa vital tradicionalment i injustament estigmatitzada (l’edat del “pavo”). I dic injustament perquè, sovint, el problema d’aquesta etapa és la manca d’adequació de l’acompanyament per part dels adults que envolten l’adolescent.

En un món adultcèntric, l’adolescent es veu com un problema precisament perquè qüestiona aquest món. El qüestiona, s’hi obre pas a cops de colze, el desitja i el rebutja, el vol canviar. Canviar el món! Tant de bo no oblidéssim mai aquest desig!

Sobreviure l’adolescència comença amb una introducció on ja es planteja alguna d’aquestes claus.

Malgrat que és una època de confrontació, és important que els adolescents sàpiguen que pares, mares, ais, tiets…, tots són allà per acompanyar-lo, contenir-lo, i orientar-lo mantenint-hi el diàleg.”

I continua amb el pròleg de Jaume Funes, un referent.

“Servirà als adolescents per descobrir-se, per sentir-se importants, per evitar que defugin de si mateixos, per intentar saber més i pensar-se més. Servirà per recordar als adults que encara són útils en la seva vida, però que ara ho han de ser d’una altra manera: posant xarxes protectores, estant disponibles, ajudant que aprenguin de tot allò que van vivint. …”

A l’índex hi trobem 12 capítols: Qui sóc jo?; Educació; Família; Femení-Masculí; Diferències; Relacions; Alimentació; Eco-nomia Eco-logia; Tecnologia; Addiccions; Celebracions; Sentit comú.

No sé si trobeu a faltar algun tema que us vingui al cap quan penseu en l’adolescència. Us pregunteu on parla de la sexualitat? Hi és present! Al capítol Relacions. I el bullingA Diferències. Goso dir que és un índex prou complet.

La fotografia té un pes important al llarg del llibre. Imatges ben escollides, representatives. Mirant la foto que il·lustra el text “Les altres famílies”, m’hi identifico i m’és fàcil reconèixer l’adolescent que vam ser.

Així mateix, destacaria una sèrie de tres fotografies que m’ha semblat encertadíssima, subtil però colpidora. Tanmateix, no en diré res més, ni tan sols en quin capítol es troba, ja que per poc que digués seria un spoiler en tota regla. Descobriu-la.

Cada capítol acaba amb propostes d’activitats, principalment per promoure el diàleg i el debat sobre el tema tractat. En alguns capítols, hi trobem referències de vídeos i enllaços.

Com bé llegim a la contraportada, és un llibre adreçat als nois i noies adolescents, així com a la resta d’agents de la comunitat educativa implicats en la seva educació.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s