150 activitats per jugar sense pantalles (Asia Citro)

Les vacances han fet retardar una mica aquesta entrada però finalment ha arribat. Fa uns mesos, una companya va compartir via Facebook activitats que feia amb la seva filla inspirades en el llibre d‘Asia Citro, 150 actividades para jugar sin pantallas  (Editorial Juventud). Em va semblar interessant cercar-lo i parlar-ne.

Asia Citro té un màster en Educació Científica i ha exercit com a professora de ciències en un institut. En ser mare, va decidir quedar-se a casa i dedicar-se plenament a la maternitat. Sembla ser que aquesta decisió també la va portar a engegar el seu bloc Fun al Home with Kids el febrer de 2013. És en aquest espai de la xarxa on podeu veure d’on neixen les idees que proposa i és en el seu llibre on podeu trobar-ne un recull.

A banda de les activitats que planteja, m’agradaria destacar alguna de les coses que diu en la introducció. És ben sabut que sóc una persona que intenta aprofitar els avenços tecnològics tan com puc i que reconec i defenso els seus beneficis, així com també alerto de que el seu ús requereix d’aprenentatge, com totes les eines, per garantir que es facin servir bé. Tanmateix, és ben cert que les pantalles sovint prenen als infants massa temps del que dedicarien a descobrir el món. Asia Citro diu:
 “Avui és més freqüent veure un nen clavant el dit en la pantalla d’un iPad que clavant un pal en un bassal de fang”. 

 L’excessiva preocupació perquè els nens i nenes no s’embrutin i la “comoditat” que suposa tenir la criatura quieta i entretinguda amb la pantalla, fan pensar que té tota la raó en les seves paraules.

“Moltes vegades els pares em demanen consells per a despertar l’interès dels seus fills per la ciència. Jo només en tinc un: surt del mig. Els infants neixen curiosos. Punt. M’és igual el teu origen socioeconòmic. M’és igual on vas néixer, en quina ciutat i en qui país. Només aparta’t i posa al seu abast coses que als infants els interessi explorar”.
Com a biòloga i química que, a més, està casada amb un doctor en matemàtiques, la ciència és molt present a les seves vides. Diu que la base de la ciència és formular preguntes i treballar amb inventiva per trobar les respostes. És precisament això el que va decidir fer quan volia oferir als seus fills alguna cosa més que les joguines comercials.
Un altre aspecte a destacar és la seva voluntat per fer que les seves propostes siguin aptes per a tots els nens i nenes, incloent els infants amb necessitats especials, infants que pateixin al·lèrgies o famílies amb pressupost ajustat.  Prioritza l’ús de materials reciclables i econòmics.
Ja tinc ganes de provar alguna de les activitats!
 

 

Hi ha 2 comentaris

  1. Súper interessant Laia,como sempre en aquest espai! Totalment d'acord, les pantalles molt sovint esdevenen comoditat per les famílies i reducció de les possibilitats de descobrir i experimentar dels infants. Crec que ja tinc un bon regal de Nadal per a algunes persones 😉

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s