Educació Maternal o classes prepart

Aquest estiu no faig cap formació relacionada amb la l’educació com a camp professional. Si tot va bé, a l’octubre tindrem una nena, així que dedico l’estiu a un altre tipus de formació i preparació. Com l’A ha d’arribar a principis d’octubre, no arribo a temps de fer totes les classes prepart o d’educació maternal després de l’estiu, així que les he començat al juliol i les acabaré al setembre.
Quan s’explica a algú que es fan classes d’Educació Maternal, la gent acostuma a tenir algun d’aquests dos tipus de reacció: reforçar la seva utilitat o desprestigiar-ho argumentant que per a alguna cosa tenim l’instint, les mares i les àvies. Sempre hi ha el terme mig, però, en general, destaquen els
extrems.

Les classes d’educació maternal no pretenen en cap moment negar l’instint de cadascuna i cadascun per a la criança, ben al contrari; així com tampoc pretenen trepitjar el paper de mares i àvies, només faltaria.
El naixement d’un fill o filla representa un canvi importantíssim en la vida de la dona i de la parella (en cas que en tingui). Cada experiència és única segons l’estat emocional, els sentiments i la percepció que la persona en tingui. Les estratègies i habilitats de la persona per afrontar situacions noves hi tenen un paper important. Tanmateix, en general i sobretot en el cas de les mares primerenques, l’embaràs i el naixement creen dubtes, inseguretats i pors que convé fer desaparèixer per tal de fer que l’experiència sigui positiva, plaent i satisfactòria tan per la dona com per la parella i el nadó. El contingut de les classes d’Educació Maternal comprèn diverses dimensions: dimensió actitudinal i emocional relacionada amb cada fase del procés de naixement; dimensió comportamental (habilitats i estratègies per afrontar l’embaràs, el part i el post part); i dimensió cognitiva (relacionada amb el procés de naixement i les seves implicacions en les diferents etapes: embaràs, part i post part).
Així, a través de les diferents sessions, es pretenen assolir els següents objectius:

  • Compartir vivències, satisfaccions i dubtes.
  • Sentir-se part d’un col·lectiu amb els mateixos interessos, desitjos, necessitats i expectatives.
  • Analitzar les pròpies actituds i contrastar-les amb les d’altres persones en la mateixa situació.
  • Aconseguir una visió més àmplia i sensibilitzada d’aspectes relacionats amb l’embaràs, part i post part.
  • Comprendre les diferents maneres d’afrontar la maternitat segons la situació de cadascú.
  • Reflexionar sobre les pròpies reaccions davant de situacions noves.

I tot això, s’aconsegueix amb l’orientació dels professionals de la salut que hi intervenen, generalment, llevadors/es. La relació que s’estableix entre la persona que duu a terme les sessions i les persones participants és una relació de cooperació i col·laboració, fomentant un ambient de treball basat en la confiança i l’ajuda mútues. El diàleg i el respecte són aspectes fonamentals en el desenvolupament de les sessions.
Si bé és cert que els i les nostres ascendents tenen molts consells per donar-nos, també ho és que els anys passen, la ciència i el coneixement avança i hi ha coses que no són el que eren. Si hi afegim que cada experiència en la maternitat és diferent, pot ben bé ser que l’experiència de la mare o l’àvia serveixi de poc (o no!). En són exemples clars els canvis que hi ha hagut en les orientacions relacionades amb l’alimentació durant l’embaràs, la lactància o la posició del nadó a l’hora de dormir.
En definitiva, les sessions d’Educació Maternal ens aporten seguretat i ens reconforten. Ens dóna confiança el fet que la informació que se’ns ofereix ve d’una persona professional de la salut amb prou bagatge i experiència en el camp de la maternitat.
Penso que en un moment en que  tenim a l’abast molta informació, tanta que podem partir una infoxicació, és important i valuós comptar amb la visió del o de la professional que ens aclareixi quina d’aquesta informació és realment fiable.

En aquest enllaç podeu trobar un document d’interès sobre aquest tema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s