Què portes dins del bolquer?

L’arribada del bon temps sovint és aprofitada per les famílies amb infants d’entre 2 i 3 anys per fer el pas del bolquer al vàter, és a dir, per a treballar l’adquisició del control d’esfínters.

En aquest procés, com en tants altres, és útil l’ús de contes que motivin l’infant i l’ajudin en la comprensió de la situació. Fa anys ja vam parlar d’un altre conte en una entrada que podeu recuperar aquí.
Però avui parlem del conte “Què portes dins del bolquer?”, de l’autor belga Guido Van Genechten. És un llibre amb solapes senzill,  del que destacaria l’inesperat final.
El ratolí protagonista, que és curiós de mena, demana a tots els animals que troba què hi tenen dins el bolquer. En obrir les solapes que corresponen al bolquer de cada animal, hi trobem la caca de cadascú: cagallons de conill, de cabreta, una tifa de gos, una tifa de vaca, toves de cavall… tot força divertit i escatològic. Finalment, aquests animals també volen saber què hi porta el ratolí en el seu bolquer. En obrir la solapa, esperaríem trobar-hi caquetes de ratolí però… no! no hi ha res! Com pot ser? En girar pàgina, el ratolí ens ensenya que ha fet caca a la gibrelleta! Per acabar, tots els animals volen provar de fer servir la gibrelleta.
Les criatures troben molt divertit veure les diferents caques i es queden parats quan veuen que el ratolí no té res al bolquer!
El podeu trobar editat en català per editorial Cruïlla i, en castellà, per SM amb el títol “¿Puedo mirar tu pañal?”.

Hi ha 7 comentaris

 1. Gràcies per la recomanació! El tema del bolquer dóna per a molt. Realment cal incitar-los a treure-se'l o és millor esperar que siguin ells qui prenguin la iniciativa?

  M'agrada

 2. Sí! És un tema d'aquells clàssics que tenen suc :)En general, s'acostuma a iniciar el procés cap als 20-24 mesos. Això sempre és aproximat ja que el que realment mana és la maduresa de l'infant. Tanmateix, sovint cap a aquesta edat ja comencen a mostrar-nos senyals de que el moment està arribant: volen imitar l'adult anant al lavabo, rebutgen el bolquer, noten la incomoditat quan el bolquer està brut… hi ha criatures per les que serà bufar i fer ampolles tan de dia com de nit i altres que potser necessiten més temps. Cada infant és un món i cal respectar els ritmes! :)Gràcies per la visita i el comentari!Laia

  M'agrada

 3. Sí, cal respectar els ritmes, però quan els nens comencen P-3 han d'anar tots sense bolquer, obligatòriament. I a P-3 encara hi ha nens de 2 anys, i hi ha nens que maduren més tard, als 3 o als 4…

  M'agrada

 4. Bones! Tens raó en que moltes escoles demanen que els infants controlin els esfínters en començar P3. Tanmateix, encara que es presentin dificultats en aquest aspecte, no queden sense escolaritzar (menys encara si parlem d'escoles inclusives). 😉

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s