Espais de Vida i Aprenentatges

Ja no hi ha més excuses! S’han acabat els exàmens, les vacances i ja hem fet a casa totes les tasques de renovació i bricolatge per encarar el nou curs com cal. Ara toca tornar a agafar el ritme i tornar a la rutina.

El passat 3 de setembre vaig assistir a la IV Jornada de Treball de la Xarxa 0-6 de Sant Just Desvern, dedicada aquest any a Espais de Vida i Aprenentatges. Per parlar d’aquest tema, van convidar la Montserrat Monturiol i la Judit Sardà (@JuditLizaran), mestres de l’Escola El Puig d’Esparreguera. En aquest centre treballen per projectes transversals i han iniciat el treball per ambients unes hores al dia.
El treball per ambients és una metodologia que porta a una manera diferent d’aprendre i ensenyar. El seu objectiu és fomentar l’aprenentatge lliure i espontani a partir de la motivació dels infants. Així, els nens i nenes esdevenen els vertaders protagonistes del seu procés d’aprenentatge amb una participació activa, constructiva i creativa. El joc, l’experimentació, l’exploració, la interpretació, el treball cooperatiu, la construcció i la socioconstrucció són presents en aquesta metodologia.

A l’Escola El Puig treballen per ambients una estona cada dia, de 9 a 10 del matí, quan arriben els infants al centre. P4 i P5 ja coneixen la dinàmica de l’activitat des de l’inici de curs. En canvi, P3 s’hi va introduint a partir de gener. Tanmateix, fins llavors, juntament amb els infants de P2, gaudeixen dels diferents espais dos cops per setmana.

Quins i com són els ambients? 
 
Entre els ambients dels que ens han parlat hi ha el Poble (joc simbòlic; metge, restaurant, caseta, perruqueria…), el Gimnàs, el Teatrí, el Taller, Construccions i el Pati (espai d’aventura).

Restaurant: l’han creat entre tots els nens i nenes. Entre el menjar que s’hi serveix n’hi ha de real com la pasta i l’arròs, i n’hi ha que l’han fet amb massa de sal o altres materials. El restaurant disposa d’una carta que els infants mateixos han escrit. Els cambrers i les cambreres anoten la comanda dels clients i també fan el compte. Les famílies també hi han col·laborat i, fins i tot, tenen uniformes pel personal de cuina i de sala.

Metge: a més de materials de cura (tiretes, benes…) i estris d’exploració com el fonendoscopi, tenen una bàscula per mesurar pes i alçada dels “pacients”. Per altra banda, també tenen bloc de receptes, encara que de vegades el fan servir per deixar per escrit el motiu de la consulta.

Teatrí: en aquest espai hi poden trobar maquillatge i robes per disfressar-se; instruments musicals; un raconet fosc amb taula de llum, llum negra i llanternes; i un espai tranquil amb una catifa i coixins on poden sentir música amb auriculars o llegir contes. Els infants mateixos escullen la música que volen sentir.

Gimnàs: hi troben propostes toves i dures que van canviant al llarg del curs. Altres són fixes. Al gimnàs hi ha lloc pel joc motriu, per les construccions amb els mòduls d’escuma, pel joc simbòlic…

Taller: en aquest ambient tots els materials estan a l’abast dels infants. Poden escollir el suport en el que volen pintar i el material que faran servir, o poden triar fer fang ja sigui per modelar o per experimentar amb la seva textura i propietats. Abans de deixar l’espai, però, ha de quedar tot net i preparat per l’endemà. Els infants mateixos en són els encarregats. Hi ha també una zona tranquil·la amb llibres de pintors i escultors que esdevé un espai de reflexió. Si troben una làmina que els agrada, la poden portar a la classe a les 10 per parlar-ne a la rotllana.

Construccions: hi troben material de fusta, peces i retalls de fuster, animals de joguina, vehicles, vies… i miralls per poder veure la projecció de les obres fetes.

Funcionament

Cada dia, quan els nens i nenes de P3 (a partir del segon trimestre), P4 i P5 arriben a l’escola escullen a quin espai volen anar. Tenen a l’abast medalles representatives de cada espai amb la finalitat de controlar la quantitat de nens i nenes que hi ha en cada ambient. Hi ha espais en els que hi poden haver més infants (com el Gimnàs) i altres en el que convé que el grup sigui més reduït. Infants de P3, P4 i P5 comparteixen espais, experiències i aprenentatges. En cada ambient hi ha un adult que n’és responsable al llarg del curs.

Quan s’acosten les 10, cal recollir-ho tot i anar cadascú a la seva aula. És el moment de la rotllana.

Preguntes i comentaris freqüents

I si hi ha algun nen o nena que no va mai a un espai determinat?

Conviden a tots els nens i nenes a visitar tots els ambients al llarg del curs, però no els forcen a que així sigui.
En principi, si escullen un espai, no poden canviar a mitja sessió. Tanmateix, si l’adult observa que l’infant no hi està a gust, li pot proposar que canviï.

L’escola deu tenir més personal del normal…

Hi ha el mateix personal que en altres escoles. Una diferència que sí que hi pot haver és que hi ha TEI a P3. Especialistes i equip directiu de l’escola, ja siguin d’infantil o primària, també participen en els ambients si és necessari.

-Cal molt d’espai per posar-ho en pràctica…

En aquesta escola s’han recuperat espais que no s’aprofitaven del tot. Així, per exemple, els infants dinen a les aules. D’aquesta manera s’ha alliberat el menjador que abans només es feia servir al migdia, per convertir-lo en un dels ambients.
Un altre exemple és el racó de sota l’escala, on abans s’hi guardaven cadires i que ara és l’espai on experimenten amb la taula de llum i la llum negra.

Segur que poden sorgir moltes preguntes i comentaris més (que us convido a compartir).
Al final de la jornada, la Montserrat i la Judit ens van mostrar un dia a l’Escola El Puig a través d’un vídeo, perfecte per entendre molt més el valor d’aquesta manera de treballar.

Per saber-ne més…

Cifre-Mas, J., & Alcover, J. M. A. (2012). Aprender a través de los ambientes: una propuesta para una escuela activa y competencial. Aula de innovación educativa, (217), 16-19.

Batle, M. (2010). A la recerca d’una educació de qualitat: els ambients. Guix d’infantil, (56), 32-35.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s