Bassals

És ben cert que no plou mai al gust de tothom. Per molts, un dia de pluja gris i rúfol és un mal dia. Altres l’accepten tal com ve perquè “al mal temps, bona cara”, i sempre s’hi pot trobar alguna cosa positiva. Per uns quants, és una dia fantàstic i màgic.
Jo sóc del segon grup perquè, per molt que m’enfadi, seguirà plovent si ha de ploure; per tant, traiem-ne profit. I aprofitar un dia plujós és més fàcil quan estàs al costat d’algú que se sent fascinat per aquest fenomen meteorològic.
M és feliç quan plou. Només cal donar-li les botes d’aigua, veure la velocitat amb la que se les posa tot sol i com va cap als bassals decidit a trepitjar-los. Sí, el deixem trepitjar els bassals i diria que és l’enveja de molts companys.
Fa uns mesos, em va arribar aquesta imatge d’El blog de Sarai Llamas (podeu trobar la llista completa a l’enllaç). En segona posició hi trobem “saltar en els bassals”. Tanmateix, no acostumem a deixar-ho fer. I és una llàstima. Observant el M quan salta sobre els bassals, tinc la impressió que a més de gaudir per l’activitat lúdica que representa, també experimenta amb l’aigua i les seves propietats:

  • Trencar la calma de l’aigua i la imatge que s’hi reflecteix i veure com torna a refer-se després.
  • Mesura de la profunditat del bassal amb el propi cos. Si feu servir botes d’aigua sabreu que es nota una sensació diferent (pressió i temperatura) allà on cobreix l’aigua.
  • El so de l’aigua en trepitjar-la i com esquitxa segons si ho fem a poc a poc o bruscament.
  • El canvi de color del bassal quan amb els peus fem que l’aigua i la sorra es barregin.
  • L’efecte mirall. Mirar-nos-hi, mirar el cel, el món al revés.
  • Llençar-hi una pedra i veure la propagació de l’ona que provoca. Llençar diverses pedretes alhora o sorra i veure totes les petites ones que es propaguen i com interfereixen unes amb les altres.

Tot plegat, molt per investigar en una cosa tan senzilla com és un toll. De moment, jo aquesta tardor he estrenat botes d’aigua per acompanyar el M en les seves investigacions…

Si us decidiu a aprofitar els bassals i fer dels dies de pluja un dia màgic, us recomano l’activitat de dibuix amb guix als bassals que proposa el bloc Encenent la imaginació.

 

Hi ha 4 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s