Tal com explicava la setmana passada a Robòtica a l’aula, l’Arduino ha arribat a casa i crec que se’n podria treure profit si arribés a les aules. En aquesta entrada explicaré, de la manera més senzilla i resumida que pugui, el procediment per fer un dels projectes que proposen (material adequat a partir de 8 anys).
Es tracta d’un termòmetre (Love-o-meter al llibre de The Arduino Starter Kit) que connectat a l’ordinador i gràcies al codi que introduïm, ens indicarà la temperatura ambiental (o la nostra si posem els dits al sensor). L’ordinador registrarà la temperatura obtinguda pel termòmetre cada cert temps (el que nosaltres li diguem) i, després, podrem utilitzar aquestes dades com ens convingui (comparar-les, fer-ne gràfics…).
Tot el que necessiteu ho podeu trobar en el kit:
Arduino UNO i breadboard
3 LEDs vermells
3 resistències 220 -ohm
1 sensor de temperatura
2 cables de pont mascle
6 cables de pont (diferents mides segons convingui)
Passos a seguir:
1. Alimentar la placa:
Connecteu un extrem del cable mascle vermell a 5V i l’altre extrem a (+)
Connectu un extrem del cable mascle negre a GND i l’altre extrem a (-)
2. Sensor de temperatura
Poseu un pin a cada forat, en aquest cas e6, e7, e8. Cal que la posició sigui amb la part llisa cap a l’ArduinoUNO.
3. Alimentar el sensor
Connecteu 3 cables:
Del (+) a a6 (també es pot posar a b6, c6, d6, és indiferent)
Del (-) a a8 (també pot ser b8, c8, d8)
De A0 (entrada analògica; podria ser A1, A2…però després s’ha de tenir en compte a l’hora de posar el codi) a a7 (b7, c7, d7)
4. Col·locació i connexió de LEDs
L’ànode (positiu) del LED ha de quedar a l’esquerra.
Ara arriba el torn de les resistències. Cada resistència ha de tenir un pin a (-) i un pin a la fila del càtode (negatiu) del LED.
Finalment connecteu les sortides de l’Arduino a l’ànode de cada LED. S’utilitzen les sortides 2, 3 i 4.
En acabat, és el moment de dir-li a l’Arduino què ha de fer amb tot això. Per fer-ho, necessiteu l’ordinador. Amb el cable USB, connecteu-hi l’Arduino (hi veureu dues llumetes que indiquen que aquest està engegat i connectat).
Caldrà que aneu a la pàgina d’Arduino, i descarregueu el software necessari, tal com indiquen les instruccions. Un cop fet, obriu un arxiu nou i escriviu-hi el codi (el trobareu en aquest enllaç, amb una explicació molt breu i simplificada de la funció que té cada part).
Quan el codi estigui escrit, cliqueu a verificar per assegurar-vos que no hi ha cap error. Seguidament, si tot és correcte, feu clic a la fletxa per carregar el programa a l’Arduino.
Fet això, el termòmetre començarà a funcionar i, en funció de la temperatura, s’engegaran un, dos o tres LEDs. Si cliqueu la lupa de la dreta, apareixerà la pantalla amb el registre de temperatures.
Podeu provar de posar els dits al sensor per veure com varia la temperatura i com s’encenen i s’apaguen els LEDs.
Què us sembla? N’heu fet alguna variant?