Robòtica a l’aula

La robòtica i la programació estan presents en la nostra vida quotidiana, en siguem conscients o no. Des de la batedora i la rentadora que fa temps que ens acompanyen, fins als robots aspiradors com la Roomba (iRobot) o les persianes automàtiques. Si mirem al nostre voltant, veiem que la robòtica forma part del nostre present i sembla que la seva presència encara serà més gran en el nostre futur. És per això que convé, no només saber fer servir aquests aparells, sinó també saber com funcionen i entendre el seu llenguatge.

Diferents veus reclamen que la robòtica i la programació entrin a l’aula. D’altres no n’estan convençudes però crec que la diferència entre elles rau més en la manera de fer-ho que no en la matèria en sí.
Així, crear una assignatura nova  de robòtica i programació no em sembla la millor opció, més quan hauríem de tendir cap a un procés d’ensenyament-aprenentatge globalitzat i no per matèries. Tampoc penso que la solució sigui relegar-ho a l’activitat extra-escolar, que no arriba a tothom i que no connecta amb els aprenentatges a l’aula. Tanmateix, crec que és important que hi sigui present, alhora com a eina i matèria d’aprenentatge.

//platform.twitter.com/widgets.jsA més d’aquestes opcions que ens proposa Marc Prensky, també hi ha Arduino. Concretament us presentaré The Arduino Starter Kit, que ha arribat fa poc a casa meva. No és que mai m’hagi interessat especialment aquest món, però la meva parella, un manetes que sap de tot una mica i que no deixa mai les ganes d’aprendre, va arribar un dia a casa amb el kit sota el braç. En poc temps em tenia fascinada i impacient per provar de fer algun petit projecte que, a més, fos aplicable a l’aula. Encara no m’hi he posat però espero poder compartir-ne algun aviat.
De moment, us puc dir que el kit conté el necessari per dur a terme 15 projectes senzills. Les instruccions per realitzar-los es troben en el llibre de projectes que ve inclòs.  Es recomana el seu ús a partir dels 8 anys. Alguns dels projectes que proposen són un teclat (instrument musical), un rellotge digital o un termòmetre. El kit es pot anar ampliant amb més peces que són força econòmiques, així que a mesura que es va dominant el llenguatge, es poden anar fent cosetes més complexes.

I si voleu tafanejar tota l’oferta que hi ha de kits de robòtica educatius, us deixo la pàgina d’ANDORobots. La botiga física és a Andorra. Hi vam anar fa uns dies i en Jordi ens va atendre molt bé.

Finalment, en relació amb tot aquest tema, us deixo un article d’El Periódico del 20 de juny de 2014: Pares i mestres fan que l’escola ensenyi a programar

Us pot interessar: 18 de setembre: Introducció a la robòtica educativa

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s