Activitats d’estiu: juguem amb gel

Si vau llegir Activitat d’estiu: fem gelats, sabreu que estic dedicant l’entrada setmanal a les activitats que faig amb el M durant aquest mes de juliol. Avui us presento un joc sensorial amb un material facilíssim d’aconseguir: jugar amb gel.
En aquest cas, li vaig presentar al M un súper glaçó i un bloc de gel de mida un xic més petita amb una joguina atrapada a l’interior. El joc amb el material és completament lliure i és fantàstic observar les expressions facials en tocar el gel, la sorpresa en agafar-lo i que s’escapi lliscant de les mans o l’atenció posada en el procés de fusió i en l’alliberació de la joguina.

Per fer els blocs de gel vaig fer servir dos mètodes:

1. Súper glaçó
Guardem un tetrabric amb tap de rosca de litre buit i ben net. L’omplim d’aigua, el tanquem i el posem al congelador.

Quan el vulguem treure, només hem de tallar el tetrabric i separar el cartró del gel.

2. Bloc de gel amb joguina atrapada
Hem fet servir una carmanyola de vidre. L’omplim d’aigua amb la joguina dins (millor si no sura), tapem i ho posem al congelador. Per desemmotllar el bloc de gel n’hi ha prou amb mullar la superfície de la carmanyola amb aigua a temperatura ambient o calenta per desfer una mica les vores.

El gel es pot presentar sol o amb aigua a temperatura ambient. Si es presenta en un recipient amb aigua, es pot notar el canvi de temperatura que va fent l’aigua a mesura que es va desfent el gel, una experiència tàctil que sempre m’ha agradat (em fa recordar el Principi zero de la Termodinàmica…).
Per altra banda, si a l’hora de fer el gel hi posem unes gotes de colorant alimentari, diferents en cada bloc de glaç, en desfer-se podrem veure com es barregen aquests colors. Aquesta opció encara no l’he provat amb el M però em sembla que ho farem aviat.

Per explicar-li el que faríem vam utilitzar els pictogrames “jugar”, “gel” i “tocar gel”. En cas que li agradés l’activitat, inclouríem el pictograma “gel” al seu llibre perquè ho pogués demanar si li vingués de gust repetir l’experiència en un altre moment. Doncs així va ser. La setmana passada, el M va buscar el pictograma en el seu llibre i va demanar “gel”. Vaig preparar un bloc de gel amb un hipopòtam de joguina dins i el vaig posar al congelador. Certament, tenia moltes ganes de jugar-hi perquè va anar a buscar la carmanyola al congelador diverses vegades. I, és clar, li vaig haver de dir que primer calia esperar.

Si tot va bé, quan llegiu això, ja haurem alliberat l’hipopòtam del gel gaudint d’una activitat sensorial, que estimula la curiositat i que és d’allò més refrescant!

Hi ha 2 comentaris

  1. Apa Laia,!!!! Quantes “cosetes de no res” estàs posant en pràctica aquest estiu. Gràcies per compartir les teves experiències i vivències amb el M, M'encanten!!!!! ; )

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s