Síndrome d’X-fràgil

La primera vegada que vaig sentir parlar la Síndrome d’X-fràgil (o Síndrome de Martin & Bell) va ser a Genètica, quan feia Biologia. Llavors, era només un síndrome més de tots els que apareixien al llibre causats per alteracions cromosòmiques.
Anys després, quan vaig treballar amb els nois i noies del casal d’estiu d’ASDIVI, vaig conèixer en J; un noi de 17 anys afectat per aquest síndrome. I, ara fa uns mesos, M, un nen de 5 anys que també la té, em va robar el cor i encara no me l’ha tornat. Per ells dos crec que havia d’escriure sobre l’X-fràgil.

La Síndrome d’X-fràgil té una causa genètica provocada per l’alteració del cromosoma X. Si voleu informació més detallada d’aquesta alteració podeu llegir el següent document publicat per l’Asociación Española de Pediatría:

Sembla ser que la desconeixença de la síndrome ha portat a molts diagnòstics erronis. Tanmateix, quan el diagnòstic definitiu arriba (es detecta amb una prova sanguínia d’ADN) és important que les famílies tinguin qui les aculli i acompanyi en la seva acceptació i en el procés d’aixecar-se i mirar endavant. En aquest sentit, l’Associació Catalana X Fràgil fa una feina importantíssima a través de l’acompanyament i l’assessorament de les famílies, activitats, trobades… M’agradaria destacar la secció de la seva pàgina web  I ARA QUÈ? en la que es dirigeixen a les famílies que acaben de rebre el diagnòstic.

Una de les propostes que es fan des de l’associació són els GAM (Grups d’Ajuda Mútua), on les famílies poden trobar-se un cop al mes i compartir sentiments i experiències acompanyats pel psicòleg de l’associació. En una d’aquestes trobades, van comptar amb la presència de Karen Riley (Universitat de Denver) que els va parlar la síndrome d’X-fràgil i aspectes conductuals relacionats. El següent audio és la traducció de la seva ponència.

http://www.ivoox.com/player_ek_3176238_2_1.html?data=lJakmJeXfI6ZmKiakpeJd6KklIqgo5mXcYarpJKfj4qbh46kjoqkpZKUcYarpJK90dOJh5SZop3bxc7Fb9Tjw9fSjb2RqtOZpJiSo5XLrc2hhpywj9PJt8zVmZmah5yncZU%3D&

Fonts: Associació Catalana X Fràgil, Asociación Española de Pediatría, Viquipèdia
Imatge i audio: Associació Catalana X Fràgil
Gràcies S. Ets una “mama crack”!

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s