La Peluca de Luca

La xarxa té aquestes coses. Tan aviat estàs fent un treball de pedagogia diferencial intentant definir la perspectiva de gènere com, de cop i volta, ensopegues amb un vídeo que inevitablement et provoca la necessitat de compartir-lo i parlar-ne.
Malgrat la feina que s’ha fet i s’està fent per i en la coeducació, encara queda molt camí per fer. No és estrany, per desgràcia, sentir comentaris sobre els colors que ha de portar un nadó en funció del seu sexe, barbaritats com dir que els nens no ploren, que jugar amb nines és un joc de nenes o que la nena que juga a futbol és un “cavallot”. No us esgarrifa??
Sóc conscient de que sovint no puc reprimir dir el que penso, tal com raja i, de vegades, el que penso va acompanyat de mirades fulminants cap a l’emisor que no sempre són ben rebudes. Em sap greu però és que a aquestes alçades em semblen idees intolerables.
Pensant en tot això i veient el vídeo que més avall trobareu, he recordat una imatge que va rodar per la xarxa el Nadal passat. Es tracta d’una guia per saber si una joguina és per nen o per nena. Potser al principi pot semblar una mica brusca però la trobo claríssima i totalment encertada.

I tot això, quina relació té amb La Peluca de Luca? Aquest és el títol del vídeo amb el que he ensopegat.

L’havia vist fa uns mesos, amb la Saioa, però havia quedat en algun raconet del calaix de sastre del meu cervell i avui, tafanejant la comunitat de Google+ Cortos educativos, l’he retrobat. Es tracta d’un projecte coeducatiu per famílies i escoles, destinat a nens i nenes de 4 a 8 anys que inclou contes il·lustrats, guia didàctica, la perruca, aplicacions per dispositiu mòbil… El material imprès està  disponible en català i castellà. Per dur a terme el projecte, el van presentar a Verkami per aconseguir mecenes i, per tant, diners pel cost de l’edició. També els podeu trobar a Facebook (La Peluca de Luca), on podreu anar seguint les visites que fan a les escoles, activitats i informació relacionada amb el tema.

I ara sí, aquí teniu el vídeo promocional del projecte. Gràcies Saioba!! 😉

//player.vimeo.com/video/55523227

Hi ha 2 comentaris

  1. Certament en coeducació tenim encara grans reptes com a societat. Idees, conductes i comentaris que sentim cada dia, que sovint passen desapercebuts de tant normalitzats que estan, però que en el fons amaguen valors que responen clarament a l'ordre patriarcal i que no fan més que generar malestar (tant als homes com a les dones). Gràcies a tu per fer-ne difusió i per mostrar-nos retallets d'experiències cada setmana!Saioa

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s