Entre les murs (La clase)

François Bégaudeau, escriptor, periodista i actor, va escriure la novel•la Entre les murs l’any 2006. Amb ella mostra la realitat d’una aula de l’institut François Dolto del districte número 20 de París.
L’any 2008 es va rodar la pel•lícula basada en aquest llibre, dirigida per Laurent Cantet. François Bégaudeau en va ser el guionista i també un dels actors. Interpreta el paper del professor de literatura i tutor del grup-classe en el que se centra la història.
No crec que sigui una pel•lícula per passar l’estona però la recomano força, sobretot a educadors (i amb més insistència si són de secundària). Veient-la em sentia una mica com si estigués mirant pel forat del pany d’una sala de professors. Es destapen els diferents rols i models de professor, les seves debilitats i frustracions,  i la seva impotència davant allò que no saben o no poden controlar. I, amb tot això, és magnífica per reflexionar sobre les mesures de disciplina que es posen en pràctica (principalment als instituts) com l’expulsió.
*****SPOILER*****
Generalment, no explico els finals, però en aquest cas vull fer-ne un comentari. El final arriba de tal manera que queda la sensació que falta mitja pel•lícula. El primer que ve al cap en aquest moment és “I ara què? Què se’n fa d’aquest noi?“. Penso que és la gràcia del final i una mica la lliçó de tot plegat. Els seus educadors han decidit expulsar-lo malgrat saber que podia ser que el retornessin al seu país d’origen. Un cop deixa enrera la porta del centre, ja cap d’ells en tornarà a saber res més. Quedaran en la seva consciència les conseqüències de la seva decisió i el dubte d’haver fet o no el correcte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s