L’Enfant Sauvage (L’infant Salvatge)

Quan estudiava Batxillerat, vaig fer una optativa de Psicologia on, entre altres coses, vam veure i comentar la pel·lícula L’Enfant Sauvage, dirigida per François Truffaut l’any 1970. Anys després, a Educació Infantil, va tornar a aparèixer i la vaig tornar a veure, potser llavors des d’un altre punt de vista. Aquest semestre faig Pedagogia Diferencial i Atenció a la Diversitat i, és clar, el nen salvatge d’Aveyron també hi és present. La mateixa pel·lícula però tres moments diferents de la meva formació i de la meva vida que em fan veure-la des de punts de vista nous.

La pel·lícula que explica el treball de Jean Itard amb Víctor d’Aveyron, es va rodar amb molt poc pressupost i seguint un estil de documental.

L’estiu de 1798, en un bosc del districte rural d’Aveyron (sud de França), van trobar un noi d’uns 12 anys despullat. El seu comportament recordava al d’un animal salvatge i es mostrava incapaç de comunicar-se. Havia crescut sol al bosc, aïllat de la civilització. 

Se’l va internar en un centre a París. El Dr. Itard va mostrar interès pel cas, ja que considerava que podria ser una oportunitat de contrastar idees filosòfiques i antropològiques de l’època sobre les relacions entre natura i cultura.

El seu objectiu va ser rehabilitar i incorporar a la societat l’infant, al qual va anomenar Víctor. Itard va rebre una subvenció del govern francès i va dedicar 5 anys a la seva reeducació.

Fruit de l’experiència, el 1801 i 1806, va publicar dues memòries amb gran rigor metodològic. En aquests documents, explica l’estat en què va trobar el nen salvatge, el mètode que va seguir i com va fracassar el procés de reeducació.

Els resultats no van ser els esperats i Itard va dedicar-se la resta de la seva vida a l’educació de sordmuts i cecs a la Institution impériale des Sourd-Muets.

Malgrat tot, se’l considera un dels pares de l’educació especial. Els seus treballs i els del seu col·lega de professió Édouard Séguin van influenciar l’obra de Maria Montessori.


JIMÉNEZ FERNÁNDEZ, C. y GONZÁLEZ GALÁN, M.A. (2010). Pedagogía Diferencial y atención a la diversidad. Editorial Centro de Estudios Ramón Areces. Madrid.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s