MOOCs

L’entrada d’avui no va de l’educació dels més petits sinó de la formació permanent a través de MOOCs, un concepte de curs online del que s’està parlant molt i que crec que és interessant conèixer.
MOOCs són les sigles de Massive Open Online Courses. Es tracta de cursos oberts a tothom, gratuïts, a través de la xarxa i sobre qualsevol tema que us passi pel cap.
Si voleu saber una mica més de com va començar la història dels MOOCs, us recomano visitar MOOC.es, on ho expliquen perfectament.
Jo us explicaré la meva experiència personal en aquest tema.
El primer i únic MOOC al qual m’he matriculat, de moment, és Early Childhood Education de Open2Study. El vaig escollir, més que pel contingut en sí, pel fet de ser en anglès: provar un MOOC, practicar anglès i comparar el que pensem de l’Educació Infantil aquí amb el que pensen a Austràlia.
El fet de ser un curs a distància online, no em feia cap por ja que vaig estudiar al IOC, he fet cursos amb Prisma i ara estudio a la UNED i, per tant, aquest tema el tinc bastant dominat. La plataforma en sí era bastant com totes: campus amb fòrums, apartat pels materials, apartat per les tasques i el pla d’estudi accessible per ser consultat quan calgui. Tanmateix, el mètode que utilitzen no era ni de bon tros el que esperava. Els materials eren en vídeo, d’uns 10 min de durada aproximadament, on dues formadores explicaven el contingut.  Després de veure’ls, calia contestar unes preguntes d’opció múltiple. En acabar el visionat i les preguntes del total de vídeos de cada mòdul, calia fer un qüestionari final del mateix tipus que els anteriors. Sí que en acabar cada vídeo es deixava alguna pregunta a l’aire en relació al contingut,  però la participació als fòrums era nul·la, i és que les preguntes que es llançaven tampoc és que fossin gaire engrescadores.
En general, es pot dir que vaig assolir els objectius que em proposava però vaig quedar una mica decebuda ja que no hi vaig trobar l’intercanvi de punts de vista, experiències, idees, la cooperació, etc.  que esperava.
Tanmateix, després de veure el #HangoutON sobre els MOOCs, he vist que no sóc l’única que ha tingut aquestes sensacions i que té remei, ja que de MOOCs n’hi ha de molts tipus. Precisament hi ha un MOOC que m’interessa força i que estic esperant que que tornin a engegar per fer-lo: Pedagogía móvil en el Aula
En referència a #HangoutON he de dir diverses coses. La primera, donar les gràcies a la Teresa (Tesacu) per descobrir-m’ho! El que estic aprenent gràcies a ella, no us ho podeu imaginar!
Per altra banda, tornant als MOOC, hi ha una mica de debat sobre el seu paper en la formació, la validesa de les seves acreditacions, la repercussió que poden tenir sobre l’educació formal, etc. Aquests són alguns dels temes que es tracten en el #HangoutON MOOCs Pros i contras. Us ho podria explicar però és millor que ho veieu.  Les intervencions de Jordi Adell (@jordi_a) i Rosabel Roig (@rosabelUA) són genials, clares i entenedores.

Hi ha 4 comentaris

  1. Bon dia Laia, gràcies per aquest article. De fet, aquí a casa nostra es coneixen relativament poc els Moocs però és un molt bon recurs. I, traient els contres, i que si es valida amb títols oficials… i patatim i patatam… el fet de saber que són allà i que són una eina més per aprendre coses… amb això ja n'hi ha prou. Les noves tecnologies ens ajuden a compartir els coneixements i són de les coses més increibles que ens ha tocat viure ara!

    M'agrada

  2. Moltes gràcies per la menció, Laia!La veritat és que hi ha molts recursos online per aprendre, gratuïtament o per pocs diners. Només ens cal canviar el xip de la “titulitis” pel d'aprendre de veritat allò que ens agrada o necessitem.Una abraçada 😉

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s