L’Home dels Nassos

S’acaba l’any! Demà ja és 31 de desembre i, com cada any, sortirà l’Home dels Nassos. Sortireu a buscar-lo?

Dibuix del setmanari Lo Xanguet, de 1867, via festes.org

L’Home dels Nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies té l’any. El dia 31 de desembre al matí, s’explica als nens i nenes que en aquest dia, si s’hi fixen, podran veure pel carrer l’Home dels Nassos. Un passeig matinal pot ser molt entretingut si, de tant en tant, l’adult exclama “Ui!, vols dir que no acaba de travessar aquell carrer?” o si algun veí segueix el joc i diu haver-lo trobat al mercat. (Ara que ho explico, em recorda una mica a allò de buscar gambutzins, en castellà gamusinos…).
Els petits no veuen la trampa… l’Home dels Nassos té tants nassos com dies té l’any, però només surt el 31 de desembre… és a dir que només té un nas, com qualsevol persona. Els nens i nenes busquen l’Home que imaginen, amb 365 nassos posats pel cap, ves a saber com. Particularment, jo m’imaginava que tenia els nassos repartits pel cos, no veia clar que hi cabessin tots al cap.

L’origen

“Segons alguns estudiosos, com Joan Amades, l’Home dels Nassos és una reminiscència, que ha subsistit per la tradició oral, d’un antic déu precristià desaparegut que vivia dins la soca d’un arbre, l’Arbre dels Nassos. L’Amades documenta diversos rituals que aquest dia es feia fer a la mainada i que vincula l’Home dels Nassos a un esperit de la vegetació” (Manel Carrera i Escudé, festes.org).

Per altra banda, per la situació al calendari, sembla ser una encarnació de l’any, tant del que acaba com del que comença. De fet, a Vila-Real (País Valencià) li diuen l’Home dels Dotze Nassos, un per cada mes de l’any.

Evolució

Hi ha poblacions que l’Home dels Nassos es representa amb un capgròs que passeja pels carrers repartint caramels. D’aquesta manera, es trenca l’engany i els infants entenen el joc, és a dir, que l’Home dels Nassos té tants nassos com té l’any que, en aquell dia, només és un.   Diria que Viladecans no té capgròs  d’aquest personatge o, si més no, no l’he vist mai, però ja m’agrada mantenir el record del personatge que jo m’imaginava any rere any, que buscava i mai trobava.

Referències

Carrera i Escudé, M. (30/12/2007) L’Home dels Nassos. De personatge imaginari a capgròs. Festes.org

Bilbeny, J. (2005) La resurrecció de l’Home dels Nassos. Festes.org

Viquipèdia (revisió 31/12/2021) L’Home dels Nassos.

Hi ha 3 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s