Icones SPC

Dilluns comencem el Casal d’Estiu per a persones amb diversitat funcional.
Una eina que és molt útil a l’hora de comunicar-se amb els nens i nenes del casal -que sovint tenen dificultats per parlar- és l’SPC (Sistema Pictogràfic de Comunicació). Aquest sistema utilitza imatges en comptes de símbols orals, per expressar necessitats, estats de les persones, etc.
En el cas del casal, ens serveix per poder explicar als nens i nenes què farem durant el dia, la rutina del casal, de manera que puguin anticipar els fets que esdevindran.
Pot buit de llet de fòrmula per guardar els símbols


Símbols SPC sobre paper verd i plastificats


Les imatges les enganxem a la pissarra, sobre una cartolina, superfície de feltre… en ordre cronològic, fent la seqüència d’activitats que farem durant el dia. Les podem enganxar amb blutack o velcro adhesiu. A mesura que anem fent cada activitat, anem retirant els símbols. D’aquesta manera, es veu fàcilment què ens queda per fer.

Per fer el plafó, cal trobar les imatges que representin cadascuna de les activitats a realitzar, i no sempre és fàcil. Hi ha un diccionari de símbols SPC descarregable a Xtec.  Em sembla, però, que cal ser d’una escola per poder-ho descarregar.
 
Buscant, finalment he trobat Portal Aragonés de la Comunicación Aumentativa y Alternativa. Entre altres coses que encara no he tafanejat, hi ha catàlegs de pictogrames en color, en blanc i negre, fotografies i vídeos i imatges d’LSE en color. També hi ha materials que la gent penja, descarregables de tots els tipus i eines online per crear horaris, frases, símbols, calendaris… Una mina!“Anirem d’excursió amb autocar a la piscina i a la platja” (al casal no fem servir les preposicions, articles, conjuncions… perquè complica el sistema. Aquesta frase està feta amb el creador de frases de la pàgina)

Hi ha un comentari

  1. Hola soc monitora m0agraderia treballar amb nens xd a par deixò estudio per poder treballar amb nens discpacitats ,són genials aquest nens hi es fan estimar molt jo he viscut uan gran experiencia l'hora de fer pràctiques amb ells hi mesl estimo moltisim.Atenamnet Paula

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s