Espasmes del plor

Fa uns dies, el fill d’una amiga va patir espasmes del plor dues vegades. És una situació molt anguniosa, sobretot per les persones que en aquell moment tenen cura de la criatura, ja que sembla que l’infant s’ofegui i no es pugui fer res per evitar-ho. Atès que en la nostra feina també ens podem trobar en aquesta situació (pot passar entre els 6 mesos i els 6 anys, però sobretot entre 1 i 3 anys), he considerat interessant fer una entrada sobre el tema.
 
20190717_002318_0000.pngEn un document dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà,  expliquen que els espasmes del plor són episodis que es donen després d’un ensurt, una caiguda, un cop o un disgust. L’infant deixa de respirar de cop i es posa morat (cianòtic) o pàl·lid. Finalment, arrenca el plor i es recupera. El document diu que la recuperació sol ser ràpida, no més d’un minut, i que pot ser que durant una estona l’infant estigui somnolent.
 
Pel que fa a l’actuació de les persones que tenen cura en aquell moment de l’infant (sigui la família o les educadores), cal mantenir la calma -molt difícil però molt necessari- i no fer res. Entenem per no fer res, no  intentar reanimar-lo amb el boca a boca, ni agitar-lo ni colpejar-lo, etc. 
D’altra banda, aconsellen consultar el servei d’urgències si l’infant és menor de 6 mesos, si la recuperació triga a donar-se més de 5 minuts, si l’infant presents alguna alteració un cop recuperat, respecte l’estat habitual, o quan l’espasme no hagi estat causat per cap de les situacions que s’han descrit abans (frustració, cop, caiguda, ensurt…).
 
Deixa molt clar que és un quadre benigne que no produeix danys ni a curt ni a llarg termini i avisa que pot ser que, fins i tot, l’infant arribi a perdre el coneixement uns segons o pateixi dues o tres sacsejades de braços i cames sense que això impliqui un pronòstic més greu.
Acaba advertint que és habitual que hi hagi antecedents familiars.
 
Deixo dues adreces de dos blocs d’un pediatre i d’una pediatra que tenen entrades sobre el tema. La informació és pràcticament la mateixa, però, a més, hi ha vídeos de situacions en les quals es dóna l’espasme del plor. 
 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s